jeugd 10-12 jaar

Offerkind
Rob Ruggenberg


Zoals we gewend zijn van Rob Ruggenberg is ook Offerkind gebaseerd op ware feiten.
Dit verhaal vindt zijn oorsprong in Wassenaar, de plek waar Rob Ruggenberg opgroeide en waar in april 1987 bij toeval twaalf goed bewaarde skeletten werden opgegraven in de duinen. De complete vondst is overgeplaatst naar het Archeon, in Wassenaar zelf is enkel nog een plaquette te vinden.


Rob Ruggenberg vroeg zich af wat het verhaal hierachter was. Twaalf mensen, met duidelijke verwondingen, op deze manier in een graf geplaatst, dat was niet zomaar.  En zo ontstaat het verhaal over het meisje Aïn. Het speelt vierduizend jaar geleden, de bronstijd – er is een kaart voorin het boek waarop je kan zien hoe Nederland er in die tijd uitzag.


Aïn is een eigenzinnige jonge jongedame, die in opstand komt tegen de regels die in haar stam gelden, waar de mannen zeggenschap hebben over de vrouwen. Als op een dag een vrouw van buiten de stam in hun kampement komt als een soort marskramer, weet Aïn het: zoiets wil zij ook! En dat betekent: niet samen gaan wonen met die jongen die denkt dat zij minderwaardig is als vrouw, en die haar alle kanten op zal commanderen.
Maar iedereen denkt dat zij braaf zal doen wat hoort, en het kost de nodige moeite om te ontkomen. Daarbij doet ze iets vreselijks zodat ze alle schepen achter zich verbrandt. Niet dat ze daar mee zit, maar als meisje alleen rondzwerven, dat is vrijwel onmogelijk, er loert overal gevaar!


Of ze dan blij is dat ze gezelschap krijgt? Er is namelijk nog een jongen die zijn oog op haar heeft laten vallen, een jongere knul die van gemengd bloed is, en daarom met de nek werd aangekeken. Hij kon de meest akelige klusjes opknappen, hetgeen hij maar deed om uit de problemen te blijven. Deze jongen, Kraai, heeft gezien wat er gebeurd is, en gaat Aïn achterna.
Als ze bij een volk komen dat op het punt staat een kind te offeren, kan Aïn dat niet aanzien: ze redt het kind. Nu moeten ze met z’n drieën vluchten!
Aïn heeft nog steeds het verhaal van de marskramer in haar hoofd, ze wil naar de kust. En ze heeft geen behoefte aan Kraai, hoe goed hij haar ook te pas is gekomen.


Het Nederland van die tijd is niet wat wij nu kennen. Het noordelijke deel bestond grotendeels uit moerassen, heel gevaarlijk! Er zwerven groepen mensen rond, die net altijd even vriendelijk zijn. Het verhaal doet al snel de ronde dat er een heks rondzwerft, de drie zijn hun leven niet zeker.


Behalve dat Ruggenberg schetst hoe het landschap er uit zag en hoe daar waarschijnlijk groepen mensen hebben rondgezworven, geeft hij de personages een modern tintje mee: een sterke jonge vrouw, een jongen die om zijn uiterlijk en afkomst gepest wordt. Natuurlijk is het verhaal geromantiseerd, maar aangezien Ruggenberg altijd gedegen onderzoek doet, zou er wel eens heel veel van kunnen kloppen.


Offerkind is het laatste boek van Rob Ruggenberg, die kort na het voltooien van dit werk, op 73-jarige leeftijd overleed.


Zie ook https://www.offerkind.nl


ISBN 9789045124407 | hardcover | 304 pagina's | Uitgeverij Querido | 15 april 2020

© Marjo, 28 september 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER