jeugd 10-12 jaar

altTephran
Deel 2 De ster van Shakur
Paula King


Deel twee van de Tephranboeken gaat verder waar deel een stopte.
Tara en haar vriendengroep, die allen tot de oorspronkelijke bevolkingsgroep, de Tephranen behoren, hebben kennis gemaakt met Dado, die een Wikkadon is, een groep mensen die later gearriveerd zijn op het eiland en die de oorspronkelijke bevolking onderdrukken. Samen hebben ze snode plannen van de Wikkadons verijdeld, Dado vindt namelijk dat alle mensen gelijk zijn, hoe ze er ook uit zien, of hoe ze ook praten. Daar wordt hij ook in dit tweede boek vaak op aangekeken, en zelfs voor gestraft.


Nu evenwel de Wikkadons tegen gehouden zijn is het probleem voor de Karonquin die eigenlijk de echte bewoners van het eiland zijn, nog niet voorbij. De ster van Shakur is namelijk gestolen, en als die niet terecht komt, dan verliest het kleine volkje hun krachten. Die krachten zijn magisch en hebben te maken met de Blauwe Schijn, een steen die blauw licht uitstraalt.
Tara en Dado kunnen daar al gebruik van maken en ze leren het hun vrienden ook, want ze hebben al hun gezamenlijke krachten nodig om op te treden tegen de Diepers, een volk van steen, dat zoals steen dat is, erg sterk is. Tara ontdekt de schijnwereld, en Dado kan al spoedig net als zij daar komen. ‘Ze zijn er en toch zijn ze er niet’  zo beschrijft Pert de jongste van het stel het.
Het is een soort magische droomwereld waarin ze eveneens dingen kunnen bewerkstelligen. Maar ze ontmoeten er ook valse gedaantes van de Diepers, en dat maakt alles erg lastig.
En gevaarlijk! Maar met de Blauwe Schijn kunnen de kinderen alles aan.


Het is duidelijk een verhaal voor kinderen, Paula King maakt er een wereld van waarin alles kan, met behulp van de Schijn. Verwondingen verdwijnen pardoes, samen kunnen ze een ruwe bende bandieten makkelijk aan, ze klimmen zelfs tegen een vooroverhellende bergwand op zonder hulpmiddelen. Nu de Schijn helpt dus. Dat is het enige dat het verhaal soms ongeloofwaardig maakt, maar ook wel leuk. Heerlijk immers als je letterlijk alles aankunt!


Paula King is het pseudoniem van Fons Burger (1952), schrijver, journalist en muzikant. In de jaren zeventig was hij oorlogsverslaggever in landen als Vietnam, Nicaragua, El Salvador en Irak.
In Nederland publiceerde hij de roman “Vrouwen” en de thriller “De Martelaren van Lot”.


ISBN 9789490077129|Paperback |304 pagina's |Uitgeverij Dif | juni 2014
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 28 augustus 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER