jeugd 10-12 jaar

Lava
Mireille Geus


‘Ze zeggen dat je dood bent.’


Prinses Lava begint een dagboek. Volgende week wordt ze dertien.
Het is haar altijd gezegd: de dag dat zij en haar zus Etna dertien worden is de dag dat hun grote reis begint. De reis die zal leiden naar een nieuw koninkrijk, waar zij de koningin zullen zijn. Dat land moeten ze een cadeau geven, en daarna leiding geven en welvarend maken.


Alleen, Etna is er niet meer. Lava moet alleen. Gelukkig – al heeft ze daar haar twijfels over – krijgt ze gezelschap van een jongeman en een oude hond.


‘In de deur stond een kwaad kijkende jongen, net iets ouder dan ik. Ik schatte hem een jaar of zestien. Hij was heel dun en lang, met lange blonde krullen, iemand die duidelijk niet sterk was of stoer en vast ook niet slim. En naast hem stond een hond.
Nou ja, eigenlijk verdiende wat naast hem stond die naam niet. Het was een doorgezakt geval: laag en klein, grijzig met een klittende, krullerige vacht en lodderige ogen - het leek wel of ze scheef in zijn hoofd hingen.
Eerder een halve hond dan een hele.’


Lava wil het niet, maar ze heeft geen keus. Dus neemt ze afscheid van haar oude verwende leventje, waar ze op haar wenken bediend werd, en gaat de wijde wereld in. Met de jongen Tippe en de hond Barrel. Over zeven dagen precies om twaalf uur moet ze daar zijn.


Het wordt een speurtocht naar heel diverse dingen: ze moeten de weg zien te vinden. Naar wat nu nog Groot Land heet. Ze moet het cadeau vinden, Aventurijn? Ze weet niet eens wat het is. 
Maar vooral moet ze wennen aan een compleet andere wereld:


‘Wil je geen rugzak mee?'
‘Jawel.’
‘Je spullen staan nog in de Grote Zaal.’
‘Ik ben een prinses.’
‘Ja?’
Hij was nog dommer dan ik dacht.


Zelfstandigheid, sociaal zijn, zorgen voor de ander. Lava kent dat allemaal niet.
Zal ze in de reis van haar leven leren om een invoelend sociaal mens te worden? Iemand die in staat is om een koninkrijk te leiden? Er is natuurlijk ook nog de rouw om haar zus. En ze is panisch voor water.

Een modern sprookje, waarin behalve bovengenoemde ook magische wezens opduiken en onoverkoombare hindernissen. Die eerste zin (bovenaan dit stukje) trekt je meteen het verhaal in. Daar zit vast een heel verhaal achter! Net als de eerste ontmoeting met haar reisgezelschap. Je voelt op je klompen aan dat hier een prachtverhaal in zit.
Mireille Geus weet dat allemaal heel mooi te vertellen. Het verhaal is spannend, met veel humor. De emotionele ontwikkeling die Lava doormaakt heeft ze goed gevangen.
Ok, ook voorspelbaar, maar dat mag bij een sprookje.
Het boek is bovendien mooi vormgegeven, met dat oranje, en de voetstappen binnen in het boek, die een nieuwe dag aangeven.

ISBN 9789047714682 | Hardcover | 136 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | november 2023
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo,  14 december 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER