jeugd 10-12 jaar

Mijn dagen met Niets
Mireille Geus


Achthoog in een flat wonen hoeft niet zo erg te zijn. Ook niet al is je slaapkamer niet meer dan een bezemkast. Maar als er een pandemie is uitgebroken en je mag niet naar buiten! Dat is verschrikkelijk!
Elshontely verveelt zich dan ook stierlijk. Alleen haar moeder is er en die zit de hele dag achter haar naaimachine, mondkapjes te maken. Haar vader werkt in het ziekenhuis en komt vanwege besmettingsgevaar niet thuis. Hij en mama zijn extra voorzichtig, omdat Elshontely astmatisch is.
Er zijn geen broers of zussen, en vanzelfsprekend ook geen huisdieren. Er is alleen de jongen die boodschappen komt brengen, maar die komt niet verder dan de deur. En er is wel school, maar de juf is er alleen digitaal. Net als opa en oma.
Bah…

Dan komt haar moeder met een verrassing:


'Als ik de doos opendoe, stroomt mijn blijdschap weg als water door een afvoerputje.
Er ligt alleen een dunne stok in met een sliert eraan.‘
Ik snap het niet,’ zeg ik en ik kijk nog eens goed.‘Pak het maar’ zegt mijn moeder.
Ik pak de stok met de draad op. Het lijkt een soort hengel. Aan het einde zit geen scherpe haak maar een dikker stuk touw, en aan het einde van het touw zit een stuk brood vastgeknoopt, met stevige moederknopen, dat dan weer wel.
‘Mam?’ vraag ik.
‘We gaan een hengel uitgooien,’ zegt mijn moeder. ’Dan zien we wel wel wat er gebeurt’.


En zo vangen ze niets. Eh, Niets. Iets dat ze niet kunnen zien, maar waar ze wel heel goed voor gaan zorgen. En het heet Niets.
Meteen zijn de dagen weer gevuld. En Niets biedt troost in deze sombere angstige tijd.


Wat een bijzonder verhaal! Het is niet zo vreemd dat Elshontely een eigen wereld om zich heen fantaseert, maar de rol die haar moeder daar in speelt! Dat is heel mooi gedaan, zo lijkt alles toch heel echt!
Niet somberen, maar fantaseren: dan kun je iedere situatie aan.


Mireille Geus (Amsterdam, 1964) is een Nederlandse schrijfster. Ze schreef boeken voor diverse uitgevers en toneelstukken voor kinderen. Ze bewerkte samen met Wijnand Stomp het boek Padu van Miep Diekmann voor theater.


ISBN 9789047712787 | hardcover | 136 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | september 2020
Leeftijd 10+

© Marjo, 18 februari 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER