jeugd 10-12 jaar

Groetjes uit Zeerijp
Lysette van Geel


Als je elf jaar bent en in groep 8 zit wordt het belangrijk om verkering te hebben.
Chrisje heeft wel pech in de liefde (al lijkt het er niet op dat er veel liefde of verliefdheid bij te pas komt): de jongens die zij kiest zijn net verhuisd, of ze willen geen verkering.


Dat die jongens verhuizen is niet zo vreemd. Ook haar vriendinnen verdwijnen. Ze wonen namelijk in Zeerijp, een dorp in Noordoost Groningen. En daar – misschien weet je dat wel – hebben mensen last van aardbevingen, omdat er al jaren gas uit de grond werd gehaald. En nog steeds eigenlijk, want ja, geld is belangrijk. Denken veel mensen. Maar zo komt het dus dat er mensen verhuizen.


Daar hebben ze op school ook last van. De groepen 7 en 8 zitten bij elkaar in één klas.
Dat is best gezellig, maar het betekent ook dat de school krimpt. En als er dan bovendien een beving komt waardoor de school niet meer veilig is, dan zit het er dik in dat ze naar een ander dorp zullen moeten.
Chrisje en haar vriendin Gemma vinden dat maar niks. Meester Piet ook niet. Ze bedenken acties voor een geldinzameling, dan kan de school hersteld worden.
Maar dan verdwijnt dat geld. Nog erger: ook meester Piet is verdwenen! En dan komt die akelige directrice hen les geven.
Nee, het leven is niet meer zo leuk…


Behalve dat dit boek aandacht vraagt voor de problemen in Noordoost Groningen, is het ook een detectiveverhaal. Want Chrisje en haar vrienden gaan op zoek naar de meester. Waar zou hij toch gebleven zijn? Ook is het een verhaal over een meisje dat probeert na te doen waar anderen goed in zijn. Zal ze ontdekken dat ze beter haar eigen talent kan zoeken?


Het boek is gebaseerd op echte gebeurtenissen zoals Lysette van Geel achterin vertelt.  Zeerijp bestaat dan ook echt.


Lysette van Geel (1981, Amsterdam) is journalist en werkt bij de radio. Ze heeft jarenlang als verslaggever en presentator bij het NOS Jeugdjournaal gewerkt. In 2017 verscheen haar kinderboekendebuut, De vlucht van Omid, dat gebaseerd is op het waargebeurde verhaal van de Iraanse Omid Aghondi.


Iris Boter (1952 Sassenheim) is illustrator en schrijver. Ze studeerde af aan de kunstacademie in Kampen en heeft al meer dan honderdtwintig jeugd- en kinderboeken geïllustreerd. Ook schreef ze meer dan dertig boeken voor zowel kinderen als volwassenen.


ISBN 9789021424286 | Hardcover | 160 pagina's | Uitgeverij Volt | juli 2021
Leeftijd 10+

© Marjo, 21 september 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER