jeugd 10-12 jaar

Codenaam IJsvogel
Liz Kessler


Liz Kessler heeft al heel wat boeken voor kinderen en jongeren geschreven en heeft daarvoor al talloze prijzen in de wacht gesleept. Haar boek Toen de wereld nog van ons was maakte diepe indruk op mij en vele anderen. Zo schreef het Nederlands Dagblad: ‘Werkelijk een geweldig boek, voor jong, oud en alles daartussenin.’
Spannend of Codenaam IJsvogel ook weer zo’n geweldig boek is!


Hoofdpersoon Liv krijgt voor een geschiedenisproject de opdracht om haar eigen geschiedenis te gaan onderzoeken door een duik in het verleden van haar familie te nemen en een stamboom te gaan maken. Een bijna onmogelijke klus nu haar opa niet meer leeft, haar oma vergeetachtig aan het worden is, zij nooit over het verleden heeft willen praten en de ouders van haar moeder al voor Liv’s geboorte zijn overleden.
Als Liv’s oma echter opgenomen wordt in een verpleegtehuis en haar huis leeggeruimd moet worden voor de verkoop, ontdekt Liv op zolder een kistje met daarin dagboeken en foto’s. Er gaat een hele wereld voor haar open.


Opnieuw slaagt Liz Kessler erin om je als lezer zo te boeien dat je het verhaal niet meer weg wilt leggen.
Het verhaal wisselt van heden naar verleden, waar in het heden Liv de hoofdpersoon is die als ik-persoon heel dichtbij je komt. In het verleden volg je het verhaal door de ogen van Mila, de oma van Liv, en via de dagboekfragmenten geschreven door de zus van Mila, Hannie.
De dagboekfragmenten zijn aangrijpend en verhelderend:


‘Hugo zei dat ik moest gaan nadenken over een codenaam voor mijn klus. Als we praten over het werk dat we doen, gaan we die codenamen voortaan gebruiken. Hij zei dat het te gevaarlijk is om onze echte namen te gebruiken.
Ik heb ook daar al de hele avond over nagedacht en ik weet de perfecte naam. Ik herinnerde me dat ik laatst met Mila samen op de brug stond en een vogel zag. Weet je wat ik haar daarover vertelde? Ik zei dat de vogel ons vertelde dat we moedig moeten zijn; dat we helder moeten stralen wanneer de wereld om ons heen donker en gevaarlijk voelt; dat we trouw moeten zijn aan onszelf.
Dat zijn allemaal eigenschappen die ik nodig heb voor het werk dat ik ga doen. Het was dus makkelijk om een codenaam te kiezen en ik zal hem vertellen aan Hugo als ik hem weer zie.
Voortaan ben ik IJsvogel.’


En, is Codenaam IJsvogel net zo geweldig als Toen de wereld nog van ons was? Ja! Opnieuw een aangrijpend verhaal dat geschreven is voor jong, oud en alles wat daar tussenin zit.


ISBN 978 90 266 2761 3| NUR 285 | Paperback | 293 pagina’s | Uitgeverij KokBoekencentrum | november 2023
Codenaam IJsvogel is vertaald door Jaap Slingerland | Leeftijd 12+

© Els ten Voorde, 14 december 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER