jeugd 10-12 jaar

De vreselijke twee slaan door
Jory John & Mac Barnett


Alweer het derde deel over Nick Vonk en Mick Mulder alias de vreselijke twee die de leraren en de schooldirecteur tot wanhoop drijven. Maar dit keer vallen er weinig grappen op school uit te halen want het is zomervakantie...

Gelukkig is er wel vlakbij het Dutjebroeks Schreeuw- en Drillkamp (een opvoedingskamp voor lastige jongeren) waar hun aartsrivaal Bart Barsman, de zoon van de directeur, al voor het tweede jaar - vrijwillig - naar toe gaat. Bart Barsman is helemaal het tegenovergestelde van de vreselijke twee. Waar Mick en Nick verfijnde humor tentoonspreiden, het gaat hun immers om de grap, niet om iemand onderuit te halen, ontbreekt bij Bart elk gevoel voor humor. In het kamp is hij dan ook helemaal in zijn element. Daar kan hij zijn tirannieke aard helemaal uitleven.

Bart heeft de Mike Compagnie opgericht bestaande uit hemzelf in de functie van Majoor en de tweeling Daan en Thomas die door Bart omgedoopt zijn tot Loopgraaf en Ransel. Bart drilt, schreeuwt orders en verzint overal afkortingen voor, want dat doet een majoor volgens hem.

Nick en Mick bespieden de compagnie al een tijdje en bedenken natuurlijk weer de ultieme grap waarbij ze gelijk de vlag van de Mike Compagnie in beslag nemen. Dat laat Bart natuurlijk niet op zich zitten, die vernedering is te groot. We lezen vervolgens de slimme streken die de vreselijke twee uithalen om uit de handen te blijven van boze Bart.
Dat lukt ze niet helemaal want Nick, die elke keer stiekem wat afspreekt met Helen, wordt daarbij bespied door Loopgraaf en Ransel. De twee horen wanneer Nick weer met haar afspreekt en samen met Bart slaan ze toe, Nick wordt ontvoerd... Dat vraagt om een grap. Een heel goede grap...

Het verhaal leest lekker weg, maar het haalt het niet bij het eerste deel waarbij je echt in spanning afwachtte wat de vreselijke twee nu weer zou verzinnen. Dit verhaal is een beetje tam en de grote grap is - letterlijk- van het gehalte onderbroekenlol. In feite is de vader van Bart het allerleukste personage van het boek. De wat naïeve, aardige schooldirecteur vindt diep in zijn hart de streken van Nick en Mick wel leuk en de jongens op hun beurt kunnen de eerlijke, beetje eenzame man wel waarderen. Wat een heel apart aspect aan het verhaal geeft.

Om te kijken of jongeren het boek meer zullen waarderen dan ik heb ik inmiddels enkele recensies gelezen die zeer positief zijn. Deze zijn geschreven door moeders en/of de jongeren zelf.  Silvester van der Pol (Biblion) meldt dat het boek 'qua taalniveau een treetje hoger inzet dan de enigszins vergelijkbare boeken van Jeff Kinney en daarvan zodoende een goed vervolg zou kunnen zijn.' En de loserboeken zijn razend populair, dus voor de jongeren zit het met het boek over De vreselijke twee ook wel goed!

Zie ook het inkijkexemplaar

ISBN 9789000355082 | Hardcover | 224 pagina's | Uitgeverij Van Holkema en Warendorf | april 2018
Met zwart-wit  illustraties van Kevin Cornell | Vertaald door Merel Leene | Leeftijd 10+

© Dettie, 27 mei 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER