jeugd 10-12 jaar

Randje Buitenspel
Stijn gouden belofte Deel 1
Gerard van Gemert


In dit eerste deel uit een nieuwe serie Stijn gouden belofte dat een vervolg is op De voetbalgoden lezen we hoe het voetbaltalent Stijn Wouters vergaat zonder zijn grote vriend en mede voetballer Storm. Als voetbalgoden behaalden ze vele triomfen. Maar Storm zag ondanks een succesvol WK met Oranje een verdere carrière in de voetbalwereld niet zitten. Stijn wel! Voetballen is zijn leven.


Tot zijn grote vreugde is Stijn gekocht door Petchwood United waar ook zijn grote vriend Bert Pringel speelt. Ze spelen in de Primier Leage.
Maar ondanks de aanwezigheid van Bert mist Stijn zijn steun en toeverlaat Storm wel heel erg. Waar Stijn nogal een tobber kan zijn, is Storm de stoïcijnse, nuchtere jongen die zich nergens druk over maakt. Het stel vulde elkaar altijd perfect aan. Die nuchterheid van Storm sleepte Stijn altijd door lastige situaties heen.


Maar nu moet Stijn zich dus alleen staande zien houden en dat valt niet mee. Het voetballen bij zo'n grote club is wel even wat anders dan de vertrouwde club waar de jongens bij speelden. Ineens twijfelt Stijn aan alles, kan hij eigenlijk wel goed voetballen? Is hij wel in vorm? En het wordt helemaal erg als zijn vriendin Femke, die zich totaal niet interesseert voor voetbal, aankondigt langs te komen in Engeland. Stijn heeft helemaal geen tijd voor haar! Hoe moet hij de veeleisende Femke dat duidelijk maken?


Alles loopt echter heel anders. Femke blijkt het doelwit te zijn van criminelen... Als Stijn niet doet wat zij zeggen dan zullen ze haar ontvoeren!
Ondertussen zijn er ook nog een aantal belangrijke wedstrijden te spelen.
Zoals altijd volgt een spannend verhaal waarbij uiteindelijk alles op zijn pootjes terecht komt.


Heel veel verschil tussen De voetbalgoden en deze serie kon ik niet opmerken. De verhaaltechniek is hetzelfde, voetbal is nadrukkelijke aanwezig, opnieuw treffen we Bert Pringel aan en ondanks dat Storm ontbreekt is de opbouw en het verloop van het verhaal hetzelfde als in De voetbalgoden. Alleen de tekeningen van Mark Janssen ontbreken.
Frappant is dat Femke altijd een enorme irritatie bij mij oproept, kan dat verwende, ongeïnteresseerde kind niet weg? Ze is altijd alleen maar aan het zeuren. Je gunt Stijn een veel leukere meid. Aan de andere kant is het knap van de schrijver dat hij die irritatie kan bewerkstelligen. Femke en Stijn zijn ook wel heel braaf. Ze geven een kusje en houden elkaars handje vast maar meer is er niet bij ondanks het slapen op één kamer, hun leeftijd en jarenlange verkering. 


Het eind van het verhaal vormt weer een echte Van Gemert oplossing! En hoe zit het nou eigenlijk met Storm?
Hopelijk lezen we dat snel in het volgende deel.


ISBN 9789044840803 | Hardcover | 178 pagina's | Clavis | maart 2021
Leeftijd 12+

© Dettie, 10 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER