jeugd 10-12 jaar

altJulia’s verdwijning
Finn Zetterholm


In het eerste deel van deze trilogie over het twaalfjarige Zweedse meisje Julia kon je lezen dat Julia een speciaal talent heeft. Als zij haar vinger op een schilderij legt, wordt ze zomaar in dat schilderij gezogen. Dat ontdekt ze als ze met haar opa een museum bezoekt. Beiden zijn er namelijk dol op om kunst te gaan bekijken. Julia tekent ook heel goed. Het liefst doet ze dat op dat ene groene bankje op een afgelegen plekje waar ze alleen is. Tot er op een dag een jongen verschijnt, die erg geïnteresseerd is in haar tekenboek.


In dit tweede deel heeft haar opa een verrassing: ze gaan naar een voorstelling van een illusionist! Dat is wel heel speciaal, die man is wereldberoemd. Hij doet zulke bijzondere dingen. Hij laat bijvoorbeeld twee tijgers verdwijnen. Gelukkig haalt hij ze ook weer terug. Maar... niet op de dag dat Julia en haar opa er zijn. Een van de tijgers blijft weg!
In het gedrang om naar buiten te komen raakt Julia opa kwijt. Waar is hij gebleven?


En dan krijgt ze bericht: opa is ontvoerd! Julia moet een tijdreis maken, terug gaan naar de tijd van Vincent van Gogh, om van deze schilder een paar werken te kopen. Als ze die meeneemt naar de moderne tijd en overhandigt aan de kidnappers, ziet ze haar opa terug.  Julia heeft geen keuze.


En zo gaat haar eerste reis naar het Arles van 1888, waar ze een arme schilder ontmoet. Maar als ze terug wil reizen gaat er iets fout! Ze landt wel op de goede plek, maar niet in de goede tijd. Ze moet terug. Maar ze komt op de meest vreemde plaatsen terecht.


Haar verdere avonturen laten haar kennis maken met Robinson Crusoë (eh, nee, geen kunstenaar!), met Albert Einstein, Frida Kahloo, en Caravaggio. Maar de ontvoerders komen achter haar aan. Ze denken dat Julia expres wegblijft. Haar reizen zijn dus zeer gevaarlijk. Ook omdat die ene tijger steeds opduikt.


Net als in Julia’s reis is ook dit boek voorzien van afbeeldingen van de kunstwerken die besproken worden. Met achterin meer informatie over de kunstenaars. Het boek is leuk als je geïnteresseerd bent in kunst. Alles gaat te makkelijk, echt in gevaar komt het meisje niet. Op bepaalde magische elementen wordt ook niet ingegaan, er is geen achtergrond. Maar zoals gezegd: voor kunstliefhebbers heel leuk.


Finn Zetterholm
(1945) werd bekend met zijn liedjes en cabaretteksten. Daarnaast schreef hij veel voor televisie. Finn heeft inmiddels elf jeugdboeken geschreven. Julia’s verdwijning is zijn tweede boek dat in Nederland verschijnt.


ISBN 9789026154300 | hardcover |384 pagina's | Uitgeverij De Fontein | november 2010
Vertaling uit het Zweeds door Erica Weeda | Leeftijd vanaf 11 jaar

© Marjo, 19 juni 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER