jeugd 10-12 jaar

Het grote niet te vermijden verhalenboek
Diverse auteurs


Over een verhalenboek is het lastig iets te vertellen. Bij zoveel verhalen zit er voor iedere lezer wel iets bij. En vast ook meer dan één verhaal! Als je de namen ziet van de schrijvers die een bijdrage geleverd hebben, weet je wel dat het goed zit!


In het begin leek het of er een thema was: in de eerste helft van het boek gaan de verhalen veelal over rouw of afscheid, wel steeds met een hoopvolle positieve draai. Maar dat blijft niet zo, later gaan de verhalen over jezelf zijn, over tegenslagen in het leven. Er zijn geschiedenisverhalen, en verhalen over de natuur. Of een klein avontuur.
Wat lastig is, is de aanbevolen leeftijd. Een aantal verhalen is waarschijnlijk wel wat te hoog gegrepen voor tienjarigen. (Groen Konijn; Slangenleer) Het boek groeit als het ware met je mee!


Deze verhalenbundel heeft een voorgeschiedenis:
Lemniscaat, uitgever dezes, vond het een grote schok dat het CPNB buitenlandse schrijvers koos voor het Boekenweekgeschenk 2022. Ze deden dan ook in december een oproep aan al hun auteurs:


‘Jullie zijn waarschijnlijk net zo verbijsterd als wij dat het Kinderboekenweekgeschenk 2022 niet door een Nederlandse auteur wordt geschreven. Wij hebben daarom besloten om voor de Kinderboekenweek een fantastische verhalenbundel uit te geven van al het Nederlandse talent dat Lemniscaat uitgeeft en heeft uitgegeven. Hebben jullie zin om mee te doen?
Jullie bijdrage mag van alles zijn: kort, lang, over welk onderwerp en in welk genre dan ook – als het maar geschikt is voor lezers tussen de 10 en 14 jaar. […] Doen jullie mee?’


En zo komt het dat de volgende schrijvers allemaal hun bijdrage geleverd hebben aan dit mooi uitgevoerde boek:
Cees van den Berg, Inge Besaris, Arienne Bolt, Alyze Bos, Ilse Bos, Wim Bos, Carolien Ceton, Annemarie van der Eem, Ruth Erica, Mireille Geus, Jolien Janzing, Saskia de Jong, Pieter Koolwijk, Anke Kranendonk, Marco Kunst, Gracia Lebbink, Annejan Mieras, Eva Moraal, Marloes Morshuis, Beatrijs Oerlemans, Joyce Pool, Anna van Praag, Peter-Paul Rauwerda, Emke Rientsma, Maranke Rinck, Joan de Ruijter, Jowi Schmitz, Esther Sprikkelman, Mathilde Stein, Jan Terlouw, Tjibbe Veldkamp, Ellen van Velzen en Marlies Verhelst.
Behalve verhalen zijn er ook gedichten. Marco Kunst en Esther Sprikkelman schreven ze.


Misschien toch dat ene verhaal noemen, over het boomhutverbod. Een leuke steek onder water richting CPNB.


ISBN  9789047714712 | Hardcover| 300 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | juli 2022
Leeftijd 10 tot 14 jaar

© Marjo, 18 oktober 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER