jeugd 10-12 jaar

Het Junior Monsterboek 8
Diverse auteurs


Het concept is intussen wel bekend, en bij jongeren die van griezelen houden nog steeds populair.
De schrijvers van deze elf nieuwe griezelverhalen zijn Nico De Braeckeleer, Bart Mertens, Johan Deseyn, Rob Baetens, Marina Defauw, Ronald Verheyen, Karel Smolders, Erik Persoons. Degene die opgelet heeft telt er hier maar acht! En dat klopt. Het is de laatste edities de gewoonte dat de jongere die de prijs heeft gewonnen heeft van de Junior Monsterboek Schrijfwedstrijd zijn of haar verhaal in dit boek gepubliceerd ziet. En dat niet alleen: ook de vorige winnaars mogen nog meedoen!
Dus zijn Marie Uiterwijk en Hanne Goorickx weer van de partij en is de debutant Cailin Ceyfs.


Ieder verhaal wordt voorafgegaan door een korte beschrijving over de schrijver van het verhaal dat volgt, en ook vind je tussendoor tips voor de nieuwe wedstrijd. Maar het gaat natuurlijk om de verhalen! Maak je borst maar nat!
De Braeckeleer bijt het spits af met een verhaal over een zombiekat. Dat een kat een zombie is, is al griezelig genoeg, maar de ontknoping! Jasses. Blijf maar even bij katten uit de buurt!


Na dit griezelverhaal volgt er een van Bart Mertens, die ook het boek geïllustreerd heeft met weer van die grappige, maar wel degelijk griezelige zwart-wit tekeningen! Hij schrijft over Ivan, telg in een vampierenfamilie die voorlichting krijgt van zijn vader. Dat gaat niet bepaald vlotjes…
Behalve griezelige details valt er ook te lachen bij Bart Mertens.


‘Heb je je dan nooit dorstig gevoeld als zo’n meisje je aankijkt met die grote bambi-ogen?’
Waar heeft-ie het in hemelsnaam over?
‘Als je die lelieblanke halzen ziet, die kleine donshaartjes in hun nek, die ranke schouders, die trillende lippen en dat tongetje…’
‘Kijk jij niet naar de verkeerde films, pa?’
‘Misschien ben je nog wat te jong,’ hij bekijkt me met een bedenkelijk gezicht.
‘Let op jongen, je krijgt overal haar!’
Haar?
‘En dan lijkt het of je tandpijn krijgt.’
‘Tandpijn?’


Het gaat te ver om alle schrijvers te bespreken, en dat hoeft ook niet bij de meeste schrijvers. Zelfs niet bij Marie Uiterwijk, die haar faam allang waargemaakt heeft. Maar vooruit, het verhaal van Karel Smolders over dat monster uit de zee verdient toch een extra vermelding. En het verhaal over het CWRM-beeldje (ComingWorldRemeberME, een herinneringsproject van de provincie West-Vlaanderen) is ook verrassend. Het zal je maar gebeuren dat zo’n beeldje ineens tegen je praat!


Hanne Goorckx schrijft dit keer een eng verhaal over een heks die in het jaar 1519 de gemoederen danig bezig hield. Het is voor jongeren een soort inwijdingsrite: durven zij naar de overblijfselen van het hutje waar de heks woonde? Er staat alleen nog een deurpost, waar naar men zegt de handafdruk van de heks in gebrand staat.


De nieuwe schrijver is Cailin Ceyfs. Vorig jaar de winnaar van de wedstrijd. Maar liefst twintig pagina’s is haar verhaal over dat spookschip, dat ze ziet als ze met haar tante op een cruise gaat. Raadselachtige gebeurtenissen brengt haar aan het twijfelen: was het dan toch allemaal echt?
Leuk, en natuurlijk griezelig verhaal!


Voor vaste lezers van het Monsterboek zijn de verhalen soms enigszins voorspelbaar, maar niettemin blijven ze griezelig, met al die duivels, heksen, vampiers, zombies, spoken, brrr… En soms weet zo’n schrijver er dan net een andere wending aan te geven dan je als lezer verwacht.


ISBN 9789462421110 | hardcover | 289 pagina's | Uitgeverij Junior Kramat | november 2019
Tekeningen en cover van de hand van Bart Mertens | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 23 november 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER