jeugd 10-12 jaar

Spijt!
scenario: Ahmad Resj
Tekeningen: Ralf van der Hoeven
Carry Slee

In de jaarlijkse Week Tegen Pesten (eind september) werd een heruitgave van Spijt! het bekende boek van van Carry Slee uitgebracht. Eerder was er al de film en een musical, nu dus ook een stripboek. Het boek verscheen in 1996, en is nog steeds actueel.


Voor wie het verhaal nog niet kent, in het kort:
David is een jongeman die toekijkt terwijl een klasgenoot gepest wordt. Ook als de pesterijen erger en erger worden doet hij niets om het slachtoffer, Jochem, te helpen. Als die jongen het niet meer aan kan en tot een drastische daad overgaat, krijgt David spijt. Te laat dus.


Behalve dat het onderwerp nog steeds actueel is en een nieuwe uitgave nuttig blijft, is er ook de overweging dat een stripboek misschien makkelijker opgepakt wordt in deze tijd van ontlezing.
Het verhaal is hetzelfde gebleven maar op details toch anders. Zo is David hier een gekleurde jongen. En door de flitsende kleurrijke tekeningen van Ahmad Resh doet het geheel ook eigentijdser aan. Plaatjes zijn bovendien meedogenloos, ze laten niets aan de verbeelding over: het is overduidelijk wat er gebeurt. Hoe Jochem door iedereen, zelfs de leraren, vernederd en in elkaar geslagen wordt.


Het verhaal spreekt jongeren nog steeds aan, en dat zal dit stripboek zeker ook doen.
Het boek Spijt! won in 1998 de Prijs van de Jonge Jury en werd in 2013 verfilmd. Het boek is zo’n succes, dat in 2022 de 50e druk van Spijt verscheen!
Carry Slee ontdekte tot haar verrassing dat ze zelf ook afgebeeld is in de strip.


Carry Slee (1949, Amsterdam)  is de meest bekende kinderboekenauteur van Nederland. Hele generaties zijn met haar kinderboeken opgegroeid. Tien keer won ze de prijs van de Nederlandse Kinderjury en vijf keer de Jonge Jury. Van haar boeken zijn meer dan 5 miljoen exemplaren verkocht en een aantal van haar boeken werd succesvol verfilmd.


Ahmad Resh begon zijn schrijfcarrière in 2013, toen zijn eerste Disney-scenario bij weekblad Donald Duck werd aangekocht. Vervolgens ging hij als freelance redactiemedewerker bij het vrolijke weekblad aan de slag en sindsdien ging zijn loopbaan in sneltreinvaart. Zo vertaalde hij onder andere stripboeken, schreef artikelen en columns voor bladen en kranten. Momenteel werkt hij aan meerdere (strip)boeken.


Ralf van der Hoeven volgde een opleiding aan het Grafisch Lyceum en een opleiding Illustratie aan de Hogeschool van de Kunsten. In 2020 debuteerde hij met zijn eerste stripboek. Vervolgens maakte hij strips en illustraties voor onder andere Lakoro BVBA, Reboot Comics en Dark Dragon Books.


ISBN 9789048863082 | Paperback | 48 pagina's | Uitgeverij Overamstel | september 2022
Leeftijd vanaf 9 jaar

© Marjo, 22 oktober 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER