jeugd 6-9 jaar

Juf Braaksel en de gigantische ontploffing
Carry Slee


Groep 7 verheugt zich erop: ze gaan met de hele klas naar Texel. Met juf Evie natuurlijk!
Maar ze krijgen een grote schok te verwerken: Juf Braaksel staat ineens in de bus!
Hoe kan dat nou? Van haar waren ze toch af?
Maar niet dus. Die akelige juf Braaksel heeft opnieuw gemene plannetjes. Het begint er al mee dat ze juf Evie de bus uitstuurt, en de conciërge roept. Hij moet de bus rijden.
Als die arme meneer van Dongen zegt dat hij dat echt niet kan, stapt juf Braaksel zelf wel achter het stuur. En dan rijden ze helemaal niet meer naar Texel, ze gaan de verkeerde kant op. Een poging om hun ouders te waarschuwen maakt de juf er alleen maar op attent dat ze hun mobieltjes af moet pakken.
Met Lucas heeft de juf nog gemenere plannen! En dat heeft alles te maken met zijn superintelligentie, en met de op handen zijnde nieuwe verkiezing voor de liefste juf van het land.


‘Kijk nog maar eens goed naar jezelf.’ zegt Braaksel.
‘Als we dit kasteel weer verlaten zul je jezelf niet meer herkennen. En ook je vrienden niet. Je zult als je vrienden verliezen. Niemand zal meer met je om willen gaan. Alleen ik, hahaha…’ Ze lacht gemeen.’


De kinderen kunnen geen kant meer op. Ook Lucas niet, al doen zijn vrienden hun best om hem te laten ontsnappen. Maar geen mens die de kinderen gelooft, ze denken dat juf Braaksel echt de liefste juf van het land is!
De reis gaat naar een kasteel in Zuid-Limburg. Wat moeten ze daar?
Als ze het kasteel zien, slaat de schrik hen om het hart:
Tussen brandnetels en ander onkruid staat een vervallen gebouw: kasteel Drakenei. De spinnen hebben er vrij spel gehad, net als muizen en nog meer ongedierte.
Wat is daar gebeurd? Het is nog volledig ingericht, maar alles ligt onder duimendik stof! Vooral de keuken, daar staat zelfs de afwas nog! Natuurlijk moeten de kinderen zelf de boel schoonmaken…


‘Als iedereen er is, houdt Braaksel plechtig de deur open. ‘Welkom allemaal, in dit prachtige kasteel. Dit schoolreisje zal jullie voor altijd bijblijven.’


In het avontuur dat volgt komen we een zwerver tegen die in een boomhut woont; een helderziende in het dorp vlakbij, waar ook een verliefde burgemeester woont. Lucas is nieuwsgierig en wil eigenlijk niet meer ontsnappen. Hij wil weten wat er gaande is in dat geheimzinnige kasteel. Zijn vrienden Lotte, Thijs en Milou helpen hem natuurlijk.
Zal het hen dit keer lukken echt definitief af te rekenen met die akelige juf?


Carry Slee is de bekendste kinderboekenauteur van Nederland: hele generaties zijn met haar kinderboeken opgegroeid. Van haar werk werden meer dan vijf miljoen exemplaren verkocht en een aantal van haar boeken werd succesvol verfilmd.


ISBN 9789048868629 | Hardcover | 288 pagina's | Uitgeverij Moon | september 2023
Illustraties van Iris Boter | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 27 oktober 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER