jeugd 10-12 jaar

Het kleine heelal
Annejan Mieras

De tienjarige Raaf  'mag' zomaar een paar dagen haar gezicht niet laten zien op school.  Door haar onbesuisde gedrag had ze haar juf eerder al zo getergd dat die  haar haar telefoon afnam. Toen de situatie verder uit de hand liep, werd ze geschorst. Haar moeder komt haar halen, en die reageert niet eens boos!


Waarschijnlijk heeft haar moeder zelf genoeg aan haar hoofd. Ze is met Raaf naar een stacaravan verhuisd op een camping waar in deze tijd van het jaar niemand is. Stukje bij beetje krijgt de lezer te horen wat er aan de hand is: doordat Raaf dingen te weten komt. Waarom Raafs vader er niet is. Waarom ze niet in hun appartementje zijn gebleven.
En dan blijken er op de camping ook geheimen te zijn.
Die hebben te maken met Nicolaas, de zoon van de campingbaas. Ook hij is bepaald niet scheutig met informatie, maar Raaf is nieuwsgierig en deze jongen kan ze wel aan, denkt ze. Haar moeder ontwijkt haar vragen vrij handig.


De camping heet Het Kleine Heelal, maar de titel betekent meer. Nicolaas is enigszins geobsedeerd door de sterrenhemel – niet zomaar – en hij weet er ook veel van.
Het is voor Raaf maar goed dat deze afleiding er is, want ze piekert zich suf. Waar zou papa toch zijn? Wat betekent Het Oponthoud waar mam het over heeft?
Ze heeft ook de zorg voor Zoef, haar huisdier.


We ontdekken niet meteen wie of wat Zoef is…
Hier komt heel duidelijk naar voren dat Annejan Mieras alles lekker op haar gemak wil vertellen. Ze hoort je vragen toch niet, je moet maar geduld hebben tot ze duidelijk wil maken wat er allemaal aan de hand is.


De thematiek is het feit dat ouders hun kinderen onderschatten. Ze willen hen zo graag beschermen tegen de grote boze wereld, en zien niet in dat ze het zo alleen maar moeilijker maken voor hun kinderen. Want die zijn niet gek!
Mooi is dat ook Nicolaas dingen verborgen wil houden al is zijn motivatie niet zozeer dat hij Raaf wil beschermen, hij beschermt eerder zichzelf. En dan is er de vriendin Miracle – what’s in a name – die Raaf vertelt over haar geloof.


De schepping, het geloof, het heelal, grote thema’s, die Annejan Mieras ook even meeneemt in haar verhaal, dat vol zit met symboliek, maar dat op het eerste gezicht een prachtig geschreven verhaal is over vriendschap, en vertrouwen. Een boek dus om te koesteren en te herlezen.


Annejan Mieras studeerde bouwkunde aan de TU Delft, waar ze afstudeerde op het ontwerp van een basisschool. Na vijftien jaar architectuur stapte ze over naar het onderwijs. Al ruim tien jaar is ze inmiddels leerkracht aan een vrije school.


ISBN  9789047713005 | Hardcover | 205 pagina’s | Uitgeverij Lemniscaat| maart 2023
Illustraties van Evelien Jagtman | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 11 april 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER