jeugd 10-12 jaar

De jongen, de wolf, het schaap en de sla


Wie kent het raadseltje niet... een jongen moet een wolf, een schaap en een krop sla naar de overkant van de rivier brengen met zijn heel kleine bootje. Hij kan maar een ding tegelijk vervoeren maar als hij de sla bij het schaap laat eet het schaap de sla op, als hij de wolf bij het schaap laat eet de wolf het schaap op. Hoe lost de jongen dit op?


Allan Ahlberg heeft nu een boek rond dit raadseltje geschreven, hij wil nu wel eens weten hoe dit raadsel op te lossen is.
Hij vraagt het de jongen die hele verhalen vertelt maar hoe het echt gegaan is... daar komt de schrijver niet achter. Dan vraagt hij het maar aan de wolf, maar de wolf heeft zo zijn redenen om de waarheid niet te vertellen. Het schaap draait er ook maar omheen en is eigenlijk niet zo'n leuk schaap. Het schaap heeft nogal kapsones. Ja en dan blijft de sla over... maar groente dat praat? Hoe komt de schrijver nu achter de oplossing...


Op zich is het een erg goed idee om het raadsel als uitgangspunt te nemen, maar of kinderen dit een leuk verhaal vinden?
De schrijver is nadrukkelijk aanwezig en heeft een bepaalde toon die waarschijnlijk voor kinderen niet te begrijpen is. De schrijver dwaalt constant af met zijn gedachten, legt vreemde verbanden, heeft associaties die niets met het verhaal te maken hebben.
Voor een kind wordt het denkelijk allemaal heel onduidelijk. Jammer dat het op deze manier gebracht wordt het zou een leuk en apart boek kunnen zijn maar op deze manier is het een erg warrig verhaal geworden.


Hardcover | 92 Pagina's | Uitgeverij De Fontein ISBN10: 9026131410 | ISBN13: 9789026131417 uitgavejaar 2005 Vertaald uit het Engels door Sandra van de Ven, Vanaf 10 jaar.

© Dettie, november 2007

Lees de reacties op het forum, klik hier!