jeugd 6-9 jaar

Op weg met spiet
illustraties: Jan Heylen
tekst: Willemijn van Abeelen


Een verhaaltje over twee jongetjes die gek zijn van hun kar (in feite een quad). De rode kar van Daan heet Spiet. Op een dag wordt Daan uitgenodigd door zijn neef Tim om naar hem toe te komen. Gelukkig mag het van papa en hij brengt Daan naar Tim. Tim heeft ook een kar, een gele. Tim woont aan zee en daar hebben ze een piste. Dat is een weg van zand waar een berg in zit en er staat ook een stoplicht bij die weg. Tim en Daan gaan daar spelen en houden wedstrijdje wie het hardste kan rijden. Ze hebben een heerlijke dag en zijn blij dat Daan mag blijven slapen, dan kunnen ze morgen weer samen op de piste spelen.


Het boekje is voor beginnende lezertjes.
Er worden nog geen hoofdletters gebruikt maar wel leestekens zoals de punt, de dubbele punt, het uitroepteken, het vraagteken etc..
Het verhaal is goed leesbaar. De letters hebben een prettige afmeting. De tekst staat op wisselend gekleurde pagina's.
Soms staat er in de tekst ineens een woord van twee lettergrepen zoals snelweg, zijspan, gordel, waaghals, stopbord of tuinslang wat dan ook gelijk opvalt omdat de tekst verder uit kleine, korte woordjes bestaat van één lettergreep.
De gekleurde afbeeldingen zijn rustig en doen me denken aan kinderboeken van vroeger ondanks de mooie moderne karren waar Daan en Tim in rondracen. Persoonlijk vind ik dat 'ouderwetse' juist wel wat hebben. De karren hebben overigens gezichtjes waardoor je de emoties van de karren ook kunt zien. Een enkele keer staat er tekst in een tekstballon.


Op zich een leuk boekje, het verhaal en de afbeeldingen hadden van mij wel wat meer vaart mogen hebben.  Het had allemaal wat vlotter, wat speelser, mogen zijn.  Echter, kinderen die net leren lezen zullen het denkelijk een prima boekje vinden, zeker als ze gek zijn van auto's of racen.


ISBN 9789044731125 Paperback 32 pagina's | Deltas Centrale Uitgeverij | september 2011
Vanaf 6 jaar (AVI oud: 2, AVI nieuw M3).

© Dettie, 20 januari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER