jeugd 6-9 jaar

Hiphop in de modder
illustraties: Eefje Kuijl
tekst: Willemijn van Abeelen


In groep drie leren kinderen lezen en nadat ze de eerste fase van woordjes hebben gehad, worden er leeskilometers gemaakt met simpele verhaaltjes. Hiphop in de modder is een boekje dat geschreven is op het AVI M3 niveau (oud AVI 2 niveau). Dit houdt in dat kinderen halverwege groep drie dit boekje zelfstandig kunnen lezen.



Als ik door het boekje blader zie ik direct dat het boekje vol staat met kleurrijke prenten. Niet onbelangrijk, want zo wordt de aandacht van de jonge lezer getrokken. Tijdens mijn uurtjes als leesmoeder op school merkte ik dat de meeste kinderen erg gevoelig zijn voor het uiterlijk van het boek. Te weinig plaatjes of saaie zwart-wit prenten maken een boek direct minder aantrekkelijk om te lezen. Mijn dochter is ook erg gevoelig voor de opmaak van een boek; dit boekje wordt direct goedgekeurd als ze de vrolijke prenten ziet! Enthousiast begint ze te lezen.


Mijn dochter is nu aan het einde van groep drie en het lezen van dit boekje gaat haar dan ook makkelijk af. Ze heeft in een mum van tijd het boekje uitgelezen. Er vallen haar wel wat vreemde dingen op, zo komt de muziek uit een box, maakt de hoofdpersoon een jump en vraagt ze zich af wat “kim zet de rap op” betekent… Tja, Engelstalige woorden zijn verweven in ons taalgebruik, maar voor beginnende lezers is het moeilijk te schakelen tussen twee talen. Helemaal als een woord in het Nederlands wat anders betekent, zoals rap. Maar met een kleine uitleg leest mijn dochter heerlijk door.

Dit verhaal bevat korte zinnen met leestekens. Hoofdletters worden nog niet gebruikt. Dit sluit aan bij wat ze op school leren en voldoet volledig aan de eisen van AVI-boeken op dit niveau. Prettig is dat het verhaal in hoofdstukken is ingedeeld. Elk hoofdstuk vormt een kort verhaaltje. Het prettige lettertype, de lettergrote en het feit dat er op elke pagina een leuke prent te zien is, maakt dat dit een heel aantrekkelijk leesboekje is voor beginnende lezertjes. Het verhaal ligt dicht bij de belevingswereld van kinderen, ze zullen dus snel dingen uit het dagelijkse leven herkennen.


ISBN 9789044734256 Paperback 32 pagina's Deltas Centrale Uitgeverij | oktober 2012
Vanaf 6 jaar

© IreneK, 22 juni 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER.