jeugd 6-9 jaar

vspace=Op de sneeuwvlakte
Monster Zoo dl 5
Tjerk Noordraven


Vanaf het moment dat Jindra de zorg over de Monster Zoo overnam van zijn vader heeft hij al vele avonturen beleefd. Zijn vader lag in het ziekenhuis, en helaas had hij Jindra nog niet echt over alles geleerd hoe het moest.
Maar na alles wat hij meemaakte in de Jungle, in Mexico en in Denemarken denkt Jindra dat hij al veel kan. Eigenlijk is hij heel goed, maar ja, dat zelfvertrouwen ontbreekt hem nog. Zeker als nu zijn vader weer hersteld is, en hem op zijn vingers kijkt. Nu gaan er dingen fout die anders heel goed gingen!


Gelukkig heeft hij Siggy leren kennen, een meisje dat voor de monster Zoo in Denemarken zorgt.
Als zij hem nu benadert om samen eens op bezoek te gaan bij Oleg, ook een Monster Zoo-oppasser, gaat hij daar graag op in. Oleg zit in Rusland.
Siggy komt hem halen, met haar Zgriptor Freya.  Deze reusachtige vogel is het maatje van Siggy, zoals Jindra Vuurbal heeft, een klein maar moedig draakje.


Eenmaal aangekomen, bekijken ze alle monsters die in Olegs Zoo zitten. Dat zijn er namelijk veel die ze nog nooit gezien hebben: een rusalki, een amarok, een vlijmvos. En: een meerslang. Die meerslang die kennen wij wel: het monster van Loch Ness is namelijk ook een meerslang!


Dan vertelt Oleg dat er een probleem is in Groenland. Er zijn expeditieleden vermist. Misschien kan Jindra zijn vader waarschuwen?
Dat had je gedacht! Jindra kan dit vast zelf wel oplossen, hier hoeft zijn vader niets van te weten!
En dus gaan Jindra en Siggy op pad, met hun maatjes. De twee Zoo-wachters kleden zich driedubbeldik aan, want het is kouder dan koud in Groenland!
Daar komen ze veilig aan, maar of het veilig blijft?
Het wordt wel erg gevaarlijk! Kan Jindra dit inderdaad zonder zijn vader?


Het is natuurlijk net als de eerdere delen een spannend verhaal, waarin we weer nieuwe monsters leren kennen. Maar ook leer je over aardrijkskunde: waar liggen al die landen? (met een getekende kaart) Wie leven daar?
En natuurlijk: de belangrijkste les: vertrouw gerust op jezelf!


Tjerk Noordraven (1983) is een Nederlandse kinderboekenschrijver. In het openbaar draagt hij altijd een opgezette vleerhond op zijn schouder.
De tekeningen van Jacqueline van Rhijn zijn ook nu weer eenvoudig, maar duidelijk.


ISBN 9789048865949 | Hardcover | 248 pagina's | Uitgeverij Moon | februari 2024
Illustraties van Jacqueline van Rhijn | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 23 februari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER