jeugd 6-9 jaar

De Lava Zoo
Monster Zoo Deel 3
Tjerk Noordraven


Nog steeds is er geen medicijn gevonden voor de vader van Jindra. Hij is deels verlamd maar kan gelukkig wel praten nu.
Jindra bezoekt zijn vader iedere dag, zodat zijn moeder - die niets weet van de MonsterZoo! -  denkt dat hij zowat verslaafd is aan gamen, zo weinig is hij thuis. Gelukkig maakt ze zich er niet druk om, ze is te verliefd op haar nieuwe echtgenoot en heeft haar handen vol aan Jindra’s halfbroertje en halfzusjes.
Zo heeft hij in ieder geval tijd om voor de monsters te zorgen. Speciale aandacht heeft hij voor Vuurbal, het draakje dat hij graag tam wil maken. Of Vuurbal dat ook wil, dat kunnen we betwijfelen als we die avonturen lezen.


Jindra baalt wel als zijn moeder min of meer eist dat hij meegaat met haar en Benny (de stiefvader) op hun uitgestelde (huwelijks)reis naar Mexico. Eenmaal daar snapt hij ook niet waarom hij mee moest. Ze laten hem aan zijn lot over. En als hij probeert een dagje rustig aan het zwembad te vertoeven wordt hij weggepest door een stel meiden.


Dan krijgt hij een telefoontje. Hoewel hij schrikt van het verhaal dat hij te horen krijgt: als Yanis, de monsterwaker van Cyprus, hem vraagt om hulp, is het niet zo gek dat hij er op ingaat. Wat is het probleem: het eten voor de monsters dat twee keer per week afgeleverd wordt bij de LavaZoo is niet opgehaald. Als die monsters al vier dagen geen eten hebben gehad, dan is daar iets aan de hand. Yanis kan ook geen contact leggen met de monsterwaker van de LavaZoo.
Wil Jindra gaan kijken? Natuurlijk doet hij dat. Had hij het ook gedaan als hij geweten had wat hem te wachten stond?


Het wordt levensgevaarlijk! Niet alleen voor hem, ook voor het meisje dat hij tegenkomt in de Zoo. Zij vertelt dat haar vader op jacht is naar een monster en dat ze geen contact met hem krijgt. Er is een levensgevaarlijk monster ontsnapt. Het meisje, Zora, blijkt zelf ook een bedreiging voor Jindra!
Gelukkig is Siggy er nog, de waker van de Zoo in Denemarken, die we kennen van een eerder avontuur. Zij is een hele goede vriendin geworden en komt natuurlijk helpen.


De jongelui maken een plan, dat bepaald niet waterdicht is. Het is dan ook superspannend of het zal lukken alles weer op orde te krijgen in de Lava Zoo.
En die Ernesto, waar blijft die toch?


Aan het einde van het verhaal is er sprake van een medicijn voor Jindra’s vader. Er zal zeker nog een deel 4 komen?


Opnieuw superspannend verhaal over weer heel nieuwe monsters, die levensecht afgebeeld worden door Jacqueline van Rhijn, sommige lijken wel dinosauriërs.
En wie het Boek van Wonderlijke Wezens die werkelijk bestaan kent, ziet dat er toch nog monsters zijn die daar niet in voorkomen: bijvoorbeeld de Cherufe,  de Chorti, de Ihaivulu, ook bepaald geen lieverdjes!


Het boek heeft delen met daarin weer hoofdstukken. Gevarieerde typografie en duidelijke bladspiegel. Geschikt voor jonge kinderen, maar dan wel met stalen zenuwen!


Tjerk Noordraven (1987) heeft intussen al aardig wat geschreven over monsters en andere bijzondere dieren. Hij staat bekend als die schrijver met die vleerhond op z’n schouder. Zijn hele huis staat vol met opgezette vleermuizen en vogelspinnen.


ISBN 9789047710684 | Hardcover | 264 pagina's | Uitgeverij Moon| september 2021
Tekeningen van Jacqueline van Rhijn | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 12 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER