jeugd 6-9 jaar

Het geheim van meester Daan
illustraties: Renske de Kinkelder
Nadja Van Sever


Samen met de kinderen uit de klas kijkt meester Daan de film De kleine Zeemeermin. Maar wat de kinderen niet weten is dat meester Daan graag zelf een zeemeermin zou willen zijn, met net zo'n geweldige staart en net zulke mooie lange haren als Arïel ... De gevoelige Liv is de enige die ziet dat de meester het moeilijk heeft. Maar haar klasgenoot Noah denkt dat meester gewoon verliefd is op Ariël Meester Daan beaamt het maar en lacht de opmerking verder weg. Liv ziet echter dat meer aan de hand is met de meester, maar wat?  Ze wil de meester helpen, dat staat vast! Dus zal en moet achter zijn geheim komen.
De meester is ondertussen blij dat ze weer verder gaan met de film.


"De leerlingen zouden eens moeten weten hoe hij zich voelt. Ze zouden nogal opkijken. Hij moet ervoor zorgen dat ze het nooit ontdekken! Niemand mag zijn geheim kennen. Hij staart voor zich uit. Hoe kan hij die onrust in zijn hoofd doen verdwijnen. Hij had die film beter niet gekozen. Het maakt hem alleen maar ongelukkig. Waarom kan hij niet normaal zijn zoals iedereen? Waarom is hij zo anders?"


Ondertussen onderneemt Liv stappen om achter het geheim van de meester te komen. Ze verzint samen met haar vrienden het ene na het andere plan. Helaas levert dat niets op en de kinderen weten eigenlijk nog steeds niet wat de meester dwars zit. En dan vragen ze het hem zelf maar...
Meester Daan zal het nu wel moeten zeggen want dat is wat hij in de klas ook altijd de kinderen voorhoudt, eerlijk zijn en doen wat goed voor je is. Tot zijn verbazing zijn de kinderen niet geschokt en willen hem alleen maar helpen en dat doen ze, en hoe! Maar hoe kun je een man veranderen in een zeemeermin?


De plannen die ze maken mèt (of zonder) de meester zijn soms hilarisch, soms ontroerend maar altijd positief! De gevoelens en emoties van de meester zwalken daardoor van hoogte naar dieptepunt en weer terug. Uiteindelijk zorgen de kinderen ervoor dat de meester eindelijk helemaal zichzelf kan zijn.
'Een vlot en vrolijk boek, dat op luchtige toon het thema gender bespreekbaar maakt.' staat op de achterkant van het boek te lezen en daarmee is precies de kern van het verhaal gemeld.  Erg prettig en bijzonder verhaal!


ISBN 9789044838398 | Hardcover | 148 pagina's | Uitgeverij Clavis | april 2020
Met leuke zwart-wit tekeningen van Renske de Kinkelder | Leeftijd 9+

© Dettie, 12 juli 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER