jeugd 6-9 jaar

Grimwoud
2. Het bont vliegt in het rond
Nadia Shireen


De twee wezenvosjes, Ted en oudere zus Nikkie zijn helemaal geaccepteerd in Grimwoud, al wil Ted nog steeds zijn ouders vinden, die in de stad waar ze eerst woonden, ineens verdwenen waren.


De belangrijkste bezigheid in Grimwoud is het boombonken onder leiding van konijn Bibi, de assistent Kootsj (het boombonken wordt uitgelegd in het boek: ‘wat in Jannekesnaam is boombonk?’).
Tijdens het spel vliegt Fenna uit de bocht. Ted gaat haar zoeken, en ontmoet een vreemdeling. Hij is helemaal hyper: het is ook een vos!
Die stelt allerlei vragen en is dan ineens verdwenen.
Ze zullen hem evenwel opnieuw ontmoeten en dan blijkt dat deze vos geen goede bedoelingen heeft. Nu komt het er op aan: zijn de vrienden van het Grimwoud opgewassen tegen deze akelige vos die zonder pardon hun gebied wil inlijven? Hij wil het liefst zou willen dat zij verdwijnen of anders braaf doen wat hij wil. Zoltan Zilver, zoals hij heet, wil alleenheerser zijn.


Het begint er mee dat hij een hoge muur bouwt om te voorkomen dat Grimwouders zijn gebied intrekken. Geen gelukszoekers gewenst! Twinkeltak, zoals zijn gebied heet, heeft vele aantrekkelijke kanten namelijk. Maar dat is niet de bedoeling: Grimwoud moet verdwijnen.


‘Nikkie liep op ze af en sloeg Zoltan Zilvers poot weg van Teds kop. ‘Luister eens even. Je kunt niet zomaar hier binnenvallen en Grimwoud overnemen,’ zei ze. ‘Ik hou niet van bullebakken. En jij, vriend, bent een bullebak.’
Zoltan gromde een lage, diepe grom. ‘Ik kan doen wat ik wil,’ siste hij. ‘Als ik er zin in heb, kan ik er jullie zelfs nu meteen allemaal uitschoppen.’

Eigenlijk een heel actueel onderwerp, maar voor jonge kinderen is het vooral een avontuur waarin grappige en spannende dingen gebeuren. De humor is op iedere pagina aanwezig, in de tekst zelf, maar ook als terzijdes door de een buitenstaander. Die verzucht wel eens: ‘Kan er alsjeblieft nu eindelijk wat leuks gebeuren?’ En deze: ‘Als je de bladzijde omslaat… gaat het verhaal gewoon door! Prachtige uitvindingen deze ‘boeken’, vind je niet?’ Het thema is dus vriendschap: het samen opnemen tegen een indringer. Maar ja, die houdt zich niet aan de regels. Er is ook ruimte voor een beetje romantiek. De bladspiegel is ruim, en er zijn grappige kleine tekeningetjes. Voor het verhaal begint worden de hoofdfiguren voorgesteld, en er is een kaart van Grimwoud. Ook zijn in het verhaal de hoopvolle brieven van Ted aan zijn ouders opgenomen. Al krijgt hij nooit antwoord, hij kan het toch proberen?


Nadia Shireen schreef en illustreerde al vele prentenboeken die in de prijzen vielen. Ze staat bekend om haar humor en stond op de shortlist van de Roald Dahl Funny Prize en de Waterstones Children's Book Prize. Grimwoud is haar eerste serie voor jonge lezers.


ISBN 9789048864461| Hardcover| 240 pagina’s | Uitgeverij Moon| februari 2023
Vertaling uit het Engels door Marielle Manfré | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 31 maart 2023

Lees de reacties op het forum, klik HIER