jeugd 6-9 jaar

Vader Kerstmis en ik
Matt Haig


Zoals we in de twee eerdere delen hebben kunnen lezen zijn Amelia en May met Vader Kerstmis meegegaan naar Elfhelm.
Zoals Amelia zelf vertelt in dit derde boek is dat niet allemaal zonder slag of stoot gegaan, want Amelia is een mens. Dat zijn Vader Kerstmis en Mary natuurlijk ook, maar die zijn gedrimwickt. (Betoverd, zodat ze een beetje meer elf zijn) Maar Amelia is 100 % mens en al is ze blij dat ze nu bij Vader Kerstmis en Mary kan wonen, ze moet ook naar school, en dat is zo totaal anders dan wat ze kent!


Het begint er al mee dat ze zich overal aan stoot, elfenkinderen zijn natuurlijk veel kleiner. En die lessen! Verschrikkelijk: 2 en 2 is niet 4 ontdekt ze. Het goede antwoord is ‘sneeuw’.
En ‘donzen dekbed’ was ook goed geweest. Dat valt niet te begrijpen!


‘Zo kregen we Schrijven, Zingen (mijn stem was niet vrolijk genoeg), Lachen Zelfs in Zware Tijden (een heel moeilijk vak), Grappen maken, Kerstmisstudies, Spikkeldansen (rampzalig), Drimwickpraktijk (nog rampzaliger natuurlijk), Kruidkoek, Algemene Blijdschap en Aardrijkskunde.’


En ze hoort over het Land van Heuvels en Holen. Waar zeer gevaarlijke wezens wonen. Namelijk: konijnen! Amelia met er vreselijk om lachen! Maar het blijkt wel degelijk ernstig te zijn. Want de leider van de konijnen is een konijn dat De Paashaas genoemd wordt. Ze hebben lang geleden de elfen uit hun gebied verdreven, ze wilden niemand meer om zich heen hebben.
Vader Kerstmis vertelt dat het al heel lang geleden is. Alleen vader Topo kan zich dat nog herinneren. Maar: is de dreiging van de konijnen nu voorbij? Lééft de Paashaas eigenlijk nog?
Als Vader Kerstmis voor haar regelt dat ze mee mag doen aan de lessen over Sleekunst, vliegt ze in een slee met Blitzen er voor over de bossen. Maar het gaat mis


Vader Vodol is er immers ook nog! Hij is kwaad omdat niemand zijn krant nog koopt en omdat hij gewoon een hekel heeft aan Kerstmis. Die mensen, gedrimwickt of niet, moeten weg! En hij begint met een nieuwe krant, waarin hij de andere elfen ophitst. Hij beweert dat Amelia Elfhelm wil vernietigen…


Opboksen tegen iemand die je liever kwijt is dan rijk; fake nieuws, om het indoctrineren van minder slimme mensen mogelijk te maken, een paar thema’s uit dit boek. En ondanks het feit dat hij een geduchte tegenstander is, is het verhaal van de Paashaas grappig.
Zo zit ook dit boek vol met humor, en is het tegelijk een spannend verhaal. Want ja, nu dreigt Kerstmis alweer niet door te gaan!


Matt Haig (1975, Sheffield, Yorkshire) studeerde Engels en Geschiedenis.


ISBN 9789048862030 | hardcover| 272 pagina's | Uitgeverij Moon | oktober 2021
Illustraties door Chris Mould | Vertaald uit het Engels door Karin Pijl | Leeftijd: 8+
Heruitgave. Het verscheen voor het eerst in 2017.

© Marjo, 14 december 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER