jeugd 6-9 jaar

De dag dat papa over seks begon
Illustraties Astrid Henn
Tekst: Marc-Uwe Kling


Als papa en mama een romantisch weekend gepland hebben, mogen de zeventienjarige Lisa en haar vriend Justin ook samen een romantisch weekend houden. Maar er moet eerst nog even met ze gepraat worden vindt papa. Hij waarschuwt al, het wordt een lastig gesprek. Hij neemt zijn dochter en haar vriend apart dat praat wat makkelijker.


Maar papa had niet gerekend op de zesjarige Tiffany, die zich enorm buitengesloten voelt en opa en oma zijn ook wel benieuwd hoe papa het ervanaf gaat brengen dus die mogen er ook bij en niet te vergeten broer Max! Op het laatst zit de kamer vol, zelfs de buurman die het gourmetstel terug kwam brengen, wordt uitgenodigd het gesprek bij te wonen.
Ondertussen hangen Lisa en Justin een beetje verveeld op de bank.


Het verhaal begint dus goed en grappig maar daar blijft het ook bij. Het gestuntel van papa om te vertellen dat ze op moeten letten als ze willen vrijen is ook nog om te lachen evenals de nuchtere opmerkingen daarover van Max en de vrijgevochten grootouders. Maar het uiteindelijke doel van dit dit verhaal wordt steeds onbegrijpelijker. De taal die gebruikt wordt, is zeker niet voor achtjarigen. Woorden als Heteronormatieve, geslachtsgemeenschap, evolueren is geen gewone duidelijke taal. Bovendien heeft het verhaal zoveel zijsprongen om alles extra toe te lichten dat er juist het tegenovergestelde bereikt wordt.


Wel grappig is dat de kleine Tiffany heel belangstellend is maar het aan Lisa en Justin helemaal niet besteed is, ze wisten het namelijk allang!


Kortom, de opzet is leuk maar er zijn betere boeken over seksuele voorlichting te vinden. De afbeeldingen zijn echter wel heel leuk, humoristisch én duidelijk!


ISBN 9789051169010 | Hardcover | 66 pagina's | De Vier Windstreken | oktober 2022
Voorlezen 6+, Zelf lezen 8+

© Dettie, 4 juli 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER