jeugd 6-9 jaar

Mysterie in de moestuin
Jeanet Kingma


Gratis zaadjes bij de supermarkt. Dat komt goed uit: er is een wedstrijd: wie heeft de grootste pompoen? Jikke wil dan ook graag de zaadjes van de reuzenpompoen, maar die krijgt ze maar niet te pakken. Een jongen die aan de deur van de supermarkt staat wil wel ruilen, zegt hij. Maar hij verschijnt niet op de afspraak. Haar zus Sofie heeft wel een zakje, en zij beginnen  alvast met de zaadjes in een potje te zetten. Als ze dan kiemen zullen ze de plantjes in de moestuin van hun moeder gaan zetten.
Even is er nog gedoe omdat kinderen niet zonder volwassenen in de tuin zouden mogen, maar na een gesprekje met hun moeder vindt de beheerder het prima. Als ze maar geen troep maken.


Jikke blijft fanatiek, maar Sofies belangstelling is al snel verdwenen. Zij wil liever haar tijd besteden aan tennis! Nu zit de tennisbaan vlak naast het moestuincomplex, dus kan Jikke toch naar de tuin. Een beetje stiekem, want Jikke moet van haar moeder een heel jaar op tennis blijven, maar ze vindt dat helemaal niet leuk.


In de tuin gebeuren vreemde dingen. Eerst duikt er die jongen op die haar het zaadje zou geven. Zijn stiefvader blijkt er een tuin te hebben, en dus komt Bernie – zo heet de jongen – er ook.


En er is een vrouw die zich eigenaardig gedraagt. Aan de ene kant is Imelda heel vriendelijk, en wil ze de kinderen van alles leren over hoe je goed moet omgaan met de natuur, maar ze heeft een kas staan op de tuin en als de kinderen er maar naar kijken, dan wordt ze al boos! Bernie is er al stiekem binnen geweest, en hij geeft een zaadje aan Jikke dat hij gevonden heeft. Dat zet ze ook in een potje en het blijkt een bijzonder plantje: het groeit heel snel, maar wel ten koste van wat er omheen staat. Het is felgroen, heeft een paars bloemetje, en het veroorzaakt jeuk.
Samen met Bernie gaat Jikke op onderzoek uit. Wat is er in die kas? Waarom doet Imelda zo geheimzinnig?


Jikke is vaak op zichzelf aangewezen, omdat Har, Bernies stiefvader streng is: hij geeft de jongen vaak huisarrest. Als hij ook nog een verbod krijgt om met zijn vader, een botanicus die in Canada werkt, te skypen, grijpt Jikke in. Dat vindt ze zo gemeen van Har!


Een leuk verhaal met allerlei voorvallen die uit het echte leven gegrepen zijn, dus heel herkenbaar.
Een strenge en streberige stiefvader, een echte vader op afstand, een rups-vlinderproject op school en een boom die gekapt dreigt te worden.
Jikke maakt een herbarium, en door haar belevenissen kom je meer te weten over moestuinieren. Maar ook over een kwaadaardige plant.


Het geheim van de moestuin is complex. Jikke en Bernie hebben geheimen, maar het grootste geheim is dat van Imelda. Jammer alleen dat het een beetje vaag blijft wat ze nu eigenlijk aan het doen is met dat rare plantje. Wat is dat dan voor iets? Hoe komt ze eraan? Het is duidelijk dat het maar goed is dat Jikke zo nieuwsgierig is, maar je zou hier meer van willen weten.
Maar het mysterie blijft een mysterie...
Niettemin: door het omliggende verhaal over de vriendschap van Jikke en Bernie en de perikelen rond de vaders, en door wat er allemaal op de tuin gebeurt is  het een leuk verhaal.


Jeanet Kingma (Almelo, 1967) studeerde tekenen aan de kunstacademie in Arnhem. Na vijf jaar lesgeven op een middelbare school besloot ze meer tijd te nemen voor haar eigen werk. Een cursus schrijven leidde tot kinderboeken als Mosselvogel en Viltstiftbos. Dit is haar derde jeugdboek.


ISBN 9789044841572 | Hardcover | 212 pagina's | Uitgeverij Clavis | juni 2021
Zwart wit illustraties van Myriam Berenschot | leeftijd 9+

© Marjo, 21 oktober 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER