jeugd 6-9 jaar

altHet uitzonderlijke leven van Violetta Vonk
Hilde Vandermeeren


Als papa in een aangeschoten bui praat over mama die al een lange tijd dood is zegt hij: 'Mama vond je uitzonderlijk’.
Violetta, de ik-verteller van het verhaal, wil meer weten. Waarom dan wel? Maar papa zegt verder niets meer, hij slaapt. En als hij nuchter is wil hij er ook niet over praten.
Dan moet Violetta, 9 jaar oud, het zelf te weten zien te komen.
In hun doodlopende straatje woont naast haar vriendje JT (=Jens Tegel) ook de oude mevrouw Roberta. Die heeft een schaap, dat iedere dag weer in de wei staat en Violetta vindt dat hij maar een saai leven heeft. Als ze nu het schaap redt? Dan is ze uitzonderlijk in het redden van dieren!
JT vindt het niks, maar helpt mee. Dat het ook niks wordt, dan valt te verwachten, maar misschien kan Violetta dan oude mevrouwen opvrolijken?


JT heeft intussen zijn eigen missie: zijn moeder wil hem mee laten doen met Mister Mini verkiezing! Als baby werd hij uitverkoren als de mooiste baby! Nou ja, toen wist hij niet wat er gebeurde, maar nu wil hij zeker niet. Zijn ouders zijn zo anders en er zijn behalve die ene winnende foto helemaal geen foto’s van hem, hij is vast geadopteerd. Die sterrenkundige Percy Plasmans, dat is vast zijn vader.


Twee jonge kinderen die proberen hun weg te vinden in de verbijsterende wereld van volwassenen, waarin de werkelijkheid heel anders is dan op het eerste gezicht lijkt. Waarom zeggen ze niet waar het op staat?
Violetta wordt geconfronteerd met een vrouw die haar nieuwe mama wil zijn. Mooi niet, vindt ze. Inderdaad gaat Brigitte weg, maar er volgt al weer een ander.
En JT’s vader loopt erbij als een jonge rockster: van achter net echt, maar van voren ‘een tiener met rimpels’.
Zal Violette er achter komen waarom haar moeder haar uitzonderlijk vond? En is JT inderdaad geadopteerd?


Leuk verhaal over opgroeiende kinderen, die net te jong zijn om het een coming of ageboek te noemen, maar het gaat aardig in die richting. Het is ontroerend, humoristisch en vooral ook met makkelijk te behappen korte hoofdstukken. Leuke tekeningen, bijvoorbeeld waar Violetta achter dat schaap aangaat...

Hilde Vandermeeren ( Leuven, 1970) studeerde Klinische Psychologie, en schreef reeds boeken voor kinderen.


ISBN 9789059084681 |hardcover |80 pagina's |Uitgeverij Davidsfonds| maart 2013
Illustraties en co-schrijverschap van Heleen Brulot Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 23 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER