jeugd 6-9 jaar

Tommy en de kraai
Deel 8 Helden van toen
Illustraties: Rudi Jonker
Tekst: Gerard van Gemert


Tot mijn verrassing blijkt Gerard van Gemert ook een serie Kleine helden van toen geschreven te hebben. Dat was mij volledig ontgaan. Als Van Gemertfan valt er dus nog het een en ander in te halen! Iets om naar uit te kijken.
In dit boek maken we kennis met Tommy, hij woont in Londen en het verhaal speelt zich af in de 19e eeuw.


Tommy is helaas wees geworden, zijn moeder is pasgeleden overleden en zijn vader is op zee gebleven. Vanwege achterstallige huur wordt het huis waar Tommy woonde in beslag genomen. Tommy weet nog net een paar spulletjes bij elkaar te grissen en dan is het klaar. Zijn thuis is weg, hij zal ergens anders onderdak moeten vinden. Maar waar? En hoe komt hij aan eten?


Uiteindelijk pikt hij een brood, maar de bakker heeft hem gesnapt en samen met een klant rennen ze achter Tommy aan. Hij weet ternauwernood te ontsnappen en belandt uiteindelijk op de begraafplaats, bij het graf van zijn moeder. Dan is ze nog eventjes dichtbij. En daar ontmoet Tommy de kraai. Tot zijn verbazing blijkt het dier hem te willen helpen.
Tommy begrijpt dat de kraai hem de weg wil wijzen naar een plek om te slapen dus volgt hij hem maar.


Er moet echter ook nog iets anders gebeuren, Tommy is vergeten de ketting van zijn moeder mee te nemen uit het huis. Die zal en moet hij terughebben en weer is het de kraai, Bob genaamd door Tommy, die uiteindelijk zorgt dat de ketting in Tommy's handen belandt, maar daar gaat nog heel wat aan vooraf.
En dan volgt er ook nog een zeer verrassend einde!


Het is een heerlijk spannend verhaal dat mede dankzij de gekleurde Dickensachtige afbeeldingen van Rudi Jonker helemaal de sfeer van die tijd uitademen. Het is genieten!
Nu nog proberen de eerdere deeltjes te pakken te krijgen!


ISBN 9789044847802 | Hardcover | 64 pagina's | Clavis | 22 augustus 2023
Leeftijd 7+

© Dettie, 10 september 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER