jeugd 6-9 jaar

Juf Braaksel en de woeste achtervolging
Carry Slee


Gelukkig, die akelige juf Braaksel is weg! Groep zeven is extra blij omdat hun juf Evi de nieuwe directeur van de school is geworden. Ze wil meteen een feest organiseren. Dat zou bij juf Braaksel ondenkbaar zijn geweest! Het leven is weer fijn.
Maar: is dat wel zo?
Lucas weet er meer van. Hij heeft in de computer van de uitvinder gelezen dat het misschien maar tijdelijk is dat de juf weg is. Hoe lang ze dan wèl wegblijven zal, hij heeft geen idee.


Juf Braaksel is dus door het magische kompas veranderd in een wolk, maar ze is zo kwaadaardig dat ze ook als wolk nog kwaad kan doen. Ze doet flink haar best om het feest van juf Evi te verstoren.
Dat blijft niet onopgemerkt, en een beroemde professor gaat zich over het probleem buigen.
Lucas besluit zijn vrienden toch maar in te lichten, want hij kan het probleem van ‘de geheimzinnige wolken’ niet in zijn eentje oplossen. Ze willen echt juf Braaksel niet terug, maar of ze dat voor elkaar krijgen?


Intussen zit op een andere plek in de stad een jongen zich zorgen te maken over zijn oma. Hij woont bij haar omdat zijn ouders artiesten zijn en vaker ergens optreden dan dat ze thuis zijn. En nu oma ziek is, dreigt er een akelige toekomst voor Sebastiaan. Een tehuis? Bij vreemden? Nee, dat mag niet gebeuren. Maar het dreigt toch te gebeuren als oma naar het ziekenhuis moet.
Nu heeft Sebastiaan bij oma een dagboek gevonden, van een vriend van haar. Die vriend is de uitvinder! Sebastiaan is nieuwsgierig, en neemt het dagboek mee. Hij leest daarin over een uitvinding die dingen kan veranderen:


‘zowel vloeistoffen als vaste stoffen slechts één keer naar wens.’


Hoe dat zit, hij heeft geen idee, maar hij heeft daar een zaklamp bij nodig, en die heeft hij immers niet.


Het idee van die wolken is erg leuk! Je ziet het voor je: die akelige juf en haar trawanten die machteloos  in de lucht zweven. Alleen is juf Braaksel erg slim. En gemeen!
Of Lucas slimmer zal zijn?


Carry Slee (1949, Amsterdam)  werd docent drama in het middelbaar onderwijs, maar schreef al als kind de verhalen op die in haar opkwamen. Met als gevolg zeer veel verhalen waar kinderen van allerlei leeftijden van genieten.


ISBN 9789464101454 | Hardcover | 288 pagina's | Uitgeverij Overamstel | september 2022
Illustraties van iris Boter | Leeftijd 9+

© Marjo, 2 november 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER