jeugd 6-9 jaar

Juf Braaksel en de magische ring
Carry Slee


Op school waar Lotte en Thijs in groep zes zitten komt een nieuwe directeur: juf Brakel. 
Juf Brakel schaft verjaardagvieren af, laat het leuke aquarium met de vissen weghalen, en vindt het ook absurd dat er in groep 6 nog voorgelezen wordt. Er moet gerekend worden!
Het is duidelijk hoe ze aan de naam komt die in de titel staat!


Omdat Lotte en Thijs al heel lang dikke vrienden zijn hebben ze geen geheimen voor elkaar. Maar dat verandert als de stiefvader van Lotte haar inschakelt bij zijn plannen. Haar moeder moet hard werken om het gezinnetje rond te laten komen - Fred heeft geen baan en geen uitkering - en nu zegt hij dat hij een bedrijf wil beginnen in alarmsystemen. Natuurlijk wil Lotte ook dat haar moeder het wat rustiger krijgt dus dan wil ze Fred wel helpen. Maar ze begint al snel te twijfelen of het allemaal wel in de haak is wat Fred doet.


Lotte zou met Thijs een vlot bouwen, maar verzint nu iedere keer een smoesje, omdat ze met Fred mee moet. Ze kan niet anders, Fred dreigt dat hij Lottes hond iets aan zal doen! Thijs baalt ervan, ze zouden het toch samen doen! Maar hij heeft ook een geheim. Hij heeft op school iets gezien wat hij zelf eigenlijk niet kan geloven – iets wat er eerst was, was er ineens niet meer! Lotte zou hem voor gek verklaren, denkt hij. Maar als hij het nog een keer ziet, gaat hij toch eens navragen bij de juf.
Ook vraagt Thijs zich af waarom Lotte niet meer zingt.


Als de kinderen actie gaan ondernemen om juf Evi tot de beste juf te laten uitroepen, en juf Brakel de papieren afpakt, weten de kinderen: Juf Brakel moet weg!
Of dat gaat lukken? Zelfs met een magische ring valt het niet mee…


Als iemand weet hoe ze kinderen kan meenemen in een spannend verhaal is het Carry Slee wel. Eigenlijk is het wel veel van hetzelfde, maar dat vinden jonge lezers geen probleem.


Het boek over Juf Braaksel speelt op school, de kinderen zijn herkenbaar, als ook de maatschappelijke achtergrond in de vorm van een eenoudergezin en kleine criminaliteit.  De vriendschap van Lotte en Thijs komt op het spel te staan, er zijn leuke bijfiguren - bijvoorbeeld Bram en Daan -  die de nodige humor in het verhaal brengen. De tegenstelling van een lieve juf en een kreng van een juf dat kennen kinderen ook wel, al is het maar van het verhaal over Matilda.


En dan het verhaal van Lotte die worstelt met haar gevoelens: het is fout wat Fred doet, maar haar moeder is zo verliefd op die man. Het dilemma kwelt haar.
De tekeningen zijn erg leuk, vullen het verhaal prima aan. En natuurlijk dat tikje magie, ook leuk.


Carry Slee (1949, Amsterdam) is haar hele leven bezig geweest met boeken, en verhalen schrijven. Ze was docent drama in het middelbaar onderwijs. Haar kinder- en jeugdboeken zijn al jaren een succes. Misschien is dit boek over Juf Braaksel wel het begin van een nieuwe serie.


ISBN 9789048843299 | hardcover| 256 pagina's | Uitgeverij Overamstel | september 2018
Illustraties van Iris Boter | Leeftijd vanaf 9 jaar

© Marjo, 4 november 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER