jeugd 6-9 jaar

Warme wijn
Illustraties: Eline van Lindenhuizen
Tekst: An Swerts


Opa en Lucie zijn gek op elkaar. Niemand kan beter moppen vertellen dan Lucie en hij moet vaak zo lachen dat hij er dorst van krijgt.
Lucie krijgt dan vruchtensap en opa neemt een glaasje wijn. Maar eigenlijk is Lucie daar niet zo blij mee, want opa gaat zo rara praten als hij wijn drinkt.
'Niet te snel drinken hè, opa.' zegt ze dan.

En nu is Lucie jarig, opa komt straks en heeft beloofd een taart te bakken. Het feest is helemaal super, Lucies leuke nieuwe buurjongen Matteo is zelfs gekomen!
Maar wat duurt het lang voordat opa met de taart komt...

Als volwassene voel je het al aankomen maar meer voel je mee met Lucie als haar opa al zingend met een dubbele tong de tuin in komt lopen. Bovendien is de taart heel vies, niet te eten! En als opa zelfs zijn evenwicht verliest is het genoeg. Opa moet naar huis en laat een heel verdrietige Lucie achter. Gelukkig is Matteo er nog en hij verzint gauw een spelletje.
Toch is het heel naar dat opa weer teveel gedronken had.
Matteo vertelt na afloop van het feestje dat hij zo'n tante heeft, die zocht hulp en nu gaat het een stuk beter met haar, misschien is dat wat voor opa!

Na een fijn gesprek met mama gaat Lucie naar opa, hij belooft dat hij ook hulp zal zoeken want hij vindt het heel naar dat hij Lucies verjaardag verknoeid heeft.
Langzamerhand gaat het beter met opa en daarom hebben Lucie en Matteo een heel lieve verrassing voor hem bedacht...

Het verhaal maakt op niet veroordelende manier voelbaar wat drank doet en hoe een verslaving werkt. Het is hartverwarmend te lezen hoe opa en zijn kleindochter met elkaar omgaan. Lucie snapt opa heel goed en opa snapt hoe naar zijn drankgebruik is voor Lucie.

Na dit verhaal kun je in het boek nog een speurtochtje houden en nadenken of tekenen over wat jij een heel leuke dag vond met je (groot)ouders.
Daarna is er voor volwassenen voorlichting over verslaving en hoe je eraan kunt werken om die verslaving hanteerbaar te maken of er vanaf te komen. Ook zijn er veel webadressen vermeld voor zowel kinderen als volwassenen als je geconfronteerd wordt met een verslaving of zelf verslaafd bent.

Opnieuw een heel fijn Pleisterboek, dat zijn boeken die gevoelige onderwerpen bespreekbaar maken. Op die manier nodigt Pleister uit tot praten met en begrip krijgen voor elkaar.


ISBN 9789044851878 | Hardcover | 48 pagina's | Clavis | 30 juni 2023
Afmeting 25,7 x 26,8 cm | Leeftijd 5-6+

© Dettie, 21 juli 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER