Non-fictie jeugd

Nick Crumpton

http://www.nickcrumpton.com

 

Alles wat je weet over haaien is FOUT!
Nick Crumpton


Haaien: dat zijn van die gevaarlijke vissen toch?
Het is misschien ook wel omdat ze gezien worden als kwaadaardige vleeseters die best een hapje mens lusten, dat menigeen gefascineerd is door deze dieren. Angst boezemt ontzag in.
Maar in feite zijn ze niet fascinerend omdat ze gevaarlijk zijn, maar omdat we er nog zoveel niet over weten! En wat we wel denken te weten, dat klopt dus vaak niet.


Ze komen al miljoenen jaren voor. Er zijn soorten bekend die leefden in het Carboon, dat is 359 miljoen jaar geleden. Onvoorstelbaar toch! Er zijn soorten uitgestorven, en er zijn nieuwe soorten geëvolueerd. Er zijn meer dan 500 soorten, dus dan kan je wel bedenken dat de ene haai de andere niet is. Je hebt ze in alle soorten en maten. Maar één ding is zeker: ze zijn helemaal geen menseneters. Ja, als je boven een haai gaat zwemmen, denkt die misschien dat je een zeehond bent, en dan willen ze wel een hapje proeven!
Als je eenmaal gelezen hebt hoe bijzonder deze dieren zijn, dan bekijk je ze met heel andere ogen. Nu zul je veel soorten haaien nooit zien – behalve in een museum - want ze leven diep in de onmetelijk grote oceaan. De doornhaai bijvoorbeeld leeft op een diepte van 500 meter.


Helaas worden haaien bedreigd. Door de mens. En dat terwijl ze natuurrampen wisten te overleven terwijl vele andere dieren uitstierven. Maar nu worden ze bejaagd door de mens. Of hun leefomgeving verdwijnt. En zonder haaien verandert het ecosysteem.
Ze houden namelijk vispopulaties in evenwicht, door zwakke en zieke dieren te bejagen. Ook eten ze de dieren die door hun dieet er de oorzaak van zijn dat koolstofdioxide toeneemt. Planteneters als schildpadden en zeekoeien eten namelijk het zeegras dat koolmonoxide vasthoudt, en als ze dit uitpoepen, dan komen de gassen weer vrij. Als haaien er voor kunnen zorgen dat deze graseters beperkt blijven qua aantal, dan doen ze dus heel goed werk!


Alle hoofdstukken zijn voorzien van prachtige illustraties van Gavin Scott. De opbouw is duidelijk: eerst de foute kennis met meteen de vraag: hoe zit het dan wèl? Dan volgt er een uitleg met heel veel informatie over allerlei soorten haaien, met tenslotte een duidelijke conclusie.
Voorbeeld: het hoofdstuk ‘Haaien zijn niet nuttig’, heeft als conclusie: ‘De manier waarop haaien het ecosysteem gezond houdt, is van groot belang voor de mens’.


Afgezien daarvan: als je dit boek eenmaal gelezen hebt, dan ben je het zeker eens met de makers: haaien zijn fantastisch, bijzonder en fascinerend.


Nick Crumpton is zoöloog. Hij promoveerde aan de universiteit van Cambridge om vervolgens aan de slag te gaan als voorlichter bij het Londense natuurhistorisch museum en als journalist en onderzoeker voor de BBC. Inmiddels werkt hij voor de Royal Society en schrijft hij boeken voor volwassenen en kinderen.
Eerder verschenen in deze serie verschenen eerder boeken met de waarheid over dinosauriërs en over kriebelbeestjes.


ISBN 9789047715061 | Hardcover |63 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | juli 2023 Vertaald uit het Engels door Steven Blaas | Illustraties van Gavin Scott | Afmeting: 29.7 x 25.9 cm Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 4 augustus 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Superdierenkrachten
Nick Crumpton


Verbaas je je ook wel eens over het feit dat er zo heel veel verschillende soorten dieren zijn? Waarom heeft de een zo’n lange nek? Waarom kunnen niet àlle dieren – inclusief de mens - vliegen? Hoe kan het dat sommige diersoorten beschikten over de mogelijkheid tot echolocatie nog voor de mens dat uitgevonden had?


Als je het antwoord op die vragen hebt, meld je dan bij Dr. Crumpton!
Deze wetenschapper heeft namelijk nog lang niet alle antwoorden op het wonder van de evolutie. Want daar zit het hem dus: de evolutie is voor alle diersoorten anders.
Maar hij kan wel boeiend vertellen over al deze verschillen, en dat doet hij in dit boek.
De evolutie is er om dieren te helpen overleven. In de natuur geldt namelijk dat je leeft om opgegeten te worden. En natuurlijk wil geen enkel dier dat dat gebeurt! Dus hebben ze een soort bescherming ontwikkeld: ze hebben bijvoorbeeld een pantser: dat kunnen schubben zijn, of botten. Of een pantsering van keratine het materiaal waar onze nagels ook van zijn. Of ze hebben een manier ontwikkeld waardoor ze giftig zijn voor andere dieren.
Of ze kunnen hard rennen, of ja, zweven en vliegen dus.
Superkrachten hebben ze. Wonderlijke feiten en interessante wetenswaardigheden volop in dit boek.


Een kangoeroe ontwikkelde 15 miljoen jaar geleden zijn sterke achterpoten zodat hij weg kon springen van zijn belagers.
De reuzenmiereneter heeft een tong van wel 60 centimeter, om door te kunnen dringen in een mierenhoop.
En wat denk je van de dieren de onder de grond leven? Ook een manier om veilig te zijn! En omdat het daar donker is hebben ze zich geëvolueerd tot dieren met sterke graafpoten.


Als je bedenkt dat de eerste dieren er al bijna 650 miljoen jaar geleden waren, namelijk zeesponsen, dan kun je misschien begrijpen dat er zoveel verschil is.
Maar allemaal hebben ze een eigen superkracht ontwikkeld, om te kunnen overleven. Het is ook verbazingwekkend dat er dieren zijn die niets met elkaar te maken hebben en zelfs in verschillende leefgebieden leefden soortgelijke superkrachten ontwikkeld hebben!
Gieren van de Oude Wereld en van de Nieuwe Wereld zien er wel bijna hetzelfde uit, maar ze zijn niet eens aan elkaar verwant. Die van de Oude Wereld horen in de stamboom van haviken en arenden, en die van de Nieuwe Wereld zijn geëvolueerd uit langpootooievaars.
Zoals een pterosauriër ook geen familie is van de dinosauriër is.


Het is een wonder, evolutie, maar het is wel duidelijk dat nog lang niet alles daarover bekend is.


Ieder dier is op een eigen manier een wonder. In dit boek zie je heel veel dieren die je misschien (nog) helemaal niet kent. Een volaticotherium (een vliegend zoogdier uit de oudheid), een Nimraviuda (ook deze leefde meer dan 20 miljoen jaar geleden), maar ook nog levende dieren als
aardwolven of Soledodons.
Evolutie, het blijft altijd maar doorgaan. Steeds opnieuw veranderen levende wezens om te kunnen overleven.


Nick Crumpton is een Britse zoöloog en kinderboekenschrijver.
Viola Wang is een kinderboekenschijver en illustrator van Chinese afkomst.


ISBN 9789047714514 | hardcover| 47 pagina's | Uitgeverij Moon| oktober 2022
Illustraties van Viola Wang | Leeftijd vanaf 12 jaar.

© Marjo, 1 november 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Waarom kan een paard niet boeren?
Illustraties: Lily Snowden-Fine
Tekst: Nick Crumpton


Nick Crumpton is behalve zoöloog ook paardenkenner. Hij weet er alles van! En die kennis wil hij met je delen.


In dit boek vertelt hij in korte hoofdstukken alles wat je maar wil weten - en nog meer - over het uiterlijk van paarden en waar hun kracht ligt. Hoe je ze moet verzorgen, en bijzondere weetjes.
Maar hij begint met de geschiedenis van paarden. Want hoe lang zijn paarden eigenlijk al op onze aardbol? Nou, veel langer dan mensen: de voorzaten van het huidige paard leefde al zestien miljoen jaar geleden! En het is bekend dat wij mensen 30.000 jaar geleden al paarden kenden: ze zijn vastgelegd op grottekeningen.


Wat betekent eigenlijk de aanduiding volbloed, warmbloed en koudbloed als je het over paarden hebt? Hebben warmbloedpaarden het warmer dan koudbloedpaarden? Nee, natuurlijk niet. Het heeft te maken met hun temperament, hun gedrag. Het ene paard is mak, het soort paard dat geschikt is als je pas begint met paardrijden. En het andere paard is juist heel fel, daar kan je wedstrijden mee winnen (als je het dier aankunt...)!


En wat betekent het als je een paard een vos noemt? Hoe ziet een wildkleurpaard er uit? Zijn er nog paarden die in het wild leven? En hoe gebruiken mensen deze edele dieren? En laten ze dat dan allemaal maar toe? Hoe verzorg je een paard eigenlijk? En wat doet een smid? Hoe kun je weten wat een paard ‘zegt’? Wie was Marengo? En is een pony dan gewoon een klein paardje? (niets is minder waar!)
De antwoorden op deze vragen en nog veel meer kun je vinden in dit mooie boek, waarbij natuurlijk de hamvraag, namelijk de titel van dit boek, ook beantwoord wordt.


Het boek opent met een inhoudsopgave, en eindigt met een paardenwoordenlijst.
En wat zou je nog meer kunnen vinden in een paardenboek?
Paarden natuurlijk! Lily Snowden-Fine heeft heel veel paarden getekend, in alle soorten en kleuren springen ze over de pagina’s.
Behalve dat je veel leert van dit boek, kun je ook genieten van alleen maar kijken.
De informatie wordt gedoseerd, steeds in kaders.


Nick Crumpton is zoöloog. Hij promoveerde aan de universiteit van Cambridge en is voorlichter bij het Londense natuurhistorisch museum. Ook werkt hij als journalist en onderzoeker voor de BBC. En hij schrijft boeken voor volwassenen en kinderen.
Voor meer illustraties van Lily Snowden-Fine kijk hier: https://lilysnowdenfine.com/


ISBN 9789047712688 | Hardcover | 48 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | september 2021
Afmeting: 30,8 x 23,7 x 1,2 cm | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 7 januari 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Pagina 1 van 2

<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>