Non-fictie jeugd

Charlie Ayres

Beroemde Kunstenaars
van Giotto tot Van Gogh

Daar is er weer één; zo’n kinderboek waarvan ik accuut jaloers word op de kinderen van nu. Wat had ik als kind graag zo’n boek in mijn bezit gehad, misschien was ik dan ook op een wat eerder moment in mijn leven in de wonderlijke wereld van de musea’s terrecht gekomen.
Maar beter laat dan nooit, want ik heb het nú in mijn bezit, en je hoeft geen kind te zijn om van dit boek te genieten.
Zoals de titel al aangeeft bevat dit boek de werken van twintig beroemde kunstenaars. Leuk daarbij is dat niet alleen de meest voor de hand liggende (van Gogh, Rembrand, Monet, Lenonardo Da Vinci) zijn gekozen maar ook (voor mij) wat minder voor de hand liggende als Giotto, El Grecco, Bernini, Caravaggio etc.
Iedere kunstenaar krijgt vier pagina’s waarop enkel van zijn beroemdste schilderijen staan met informatie. Verder bevat het een kijkje in het atelier van de schilder, en wordt als het ware over zijn schouder mee gekeken terwijl de schilder aan het schilderen is:


“Het is een zonnige oktoberdag maar Michelangelo staat binnen, in de Sixtijnse kapel in het Vaticaan, het Pauselijk paleis in Rome. Werklieden ruimen de laatste planken van de houten steiger op. Michelangelo heeft die stijger zelf ontworpen en is er de afgelopen vier jaar nauwelijks vanaf gekomen terwijl hij onder lamplicht Bijbelse taferelen op het plafon schilderde”


Bij iedere schilder staan ook weetjes als; Wist je dat Leonardo da Vinci vegetariër was, Holbein een edelman van de trap duwde die hem stoorde bij het schilderen, Monet staar aan zijn ogen had, en daarom vaak een rode gloed op zijn schilderijen tekende, Caravaggio zijn tegenspeler na een potje tennis vermoorde, en Turner zich voor zijn schilderij “Sneeuwstorm” midden in een storm aan de mast liet vast binden om de storm zo goed mogelijk te kunnen ervaren.
Verder staan er bij iedere schilder tips en opdrachten die je zelf kunt doen, en websites waar je meer informatie kunt vinden. Achterin het boek staat van iedere schilder waar zijn schilderijen te zien zijn, en van iedere schilder een korte levensloop aan de hand van jaartallen.


Het boek is groot van formaat, prachtig vorm gegeven, en ook de schilderijen staan goed groot afgedrukt. Het leukst is eerst goed naar een schilderij kijken, dan het verhaal lezen wat er bij hoort, en dan nóg een keer naar het schilderij kijken. Iedere keer keek ik die tweede keer ánders en zag ándere dingen dan de eerste keer.
Ik heb heb het boek bekeken met mijn nichtje van tien. Die vond de platen práchtig. Zij is groot fan van van Gogh, en sinds dit boek ook van Turner en Monet.
Ze vroeg zich alleen af waarom al die schilders zoveel bloot schilderden. Konden ze ze geen bikini aan doen. Vroeg ze heel serieus.
Ik zag ‘de David” al voor me in zijn zwembroekje, maar heb natuurlijk braaf uitgelegd dat al die schilders het menselijk lichaam zo goed mogelijk wilde afbeelden, vandaar al dat bloot.
Maar los van het bloot, wat overigens wel meevalt, waren zij en ik het roerend eens; een práchtig boek.


ISBN 978 90 451 0721 9 Hardcover met illustraties 96 pagina's | Querido Kinderboek | november 2008
Vanaf 10 jaar Vertaald door Pauline Michgelsen

© Willeke, 19 november 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER