Non-fictie jeugd

Minna Lacey

altWetenschap
Uit de serie 'Meer weten over...'
Minna Lacey


Dit boek nodigt uit om eens een kijkje binnenin te nemen. Meteen al op de binnenkant van de omslag begint de informatie. In ruim opgezette duidelijke tekeningen, met duidelijke tekstjes wordt eerst uitgelegd wat wetenschap is, wat wetenschappers doen, en wat voor hulpmiddelen ze daarbij kunnen gebruiken. Een slim kind ontdekt meteen de flapjes: Op de pagina die voor je ligt staan twee wetenschappers met een plank die op een rol ligt, met een eendje in hun handen. Dat eendje zetten ze op de plank. Doe je dan het flapje open dan zie je hoe het eendje door de lucht vliegt: een van de twee heeft de plank aan de andere kant omlaag geduwd. De gelaatsuitdrukkingen van de mensen laat zien dat ze daar een beetje verrast door zijn. Zo brengt de schrijver een beetje humor aan  bij het leren.
Dit soort flapjes vind je door het hele boek, en soms zijn het zelfs boekjes in het klein. Deze manier van informatie verstrekken maakt een boek kwetsbaar, maar het is natuurlijk wel erg leuk. Je kan bijvoorbeeld samen met een jonger kind het boek door kijken. Dan kun je zelfs een heuse touwtrekwedstrijd laten zien! En wat dingen uitleggen, sommige begrippen zijn namelijk nog best moeilijk uit te leggen in plaatjes. Als je kinderen eerst op de grond ziet staan en onder het flapje in de lucht springen, dan denk je ook als volwassene niet meteen aan zwaartekracht. Het is ook nog wat veel gevraagd van een jong kind om dat begrip door te hebben. Maar het is een begin.


Er wordt aan diverse onderwerpen aandacht besteed. De pagina’s met materialen zijn heel interessant. Daar kun je zien waar wol van gemaakt wordt, waar hout vandaan komt of wat metaal eigenlijk is. Je kan in een boek als dit niet op details ingaan, maar het kan heel goed de interesse van een kind wekken om eens verder te gaan zoeken naar meer informatie. Over bomen en planten, hoe een boom zijn voedsel uit de grond haalt zie je achter een flapje. Over je lichaam, over planeten of over licht en geluid.
De afbeeldingen zijn geen natuurgetrouwe weergave van de werkelijkheid, daarom is dit prima geschikt voor  jongere kinderen. Voor de eerste stappen richting de wetenschap.


ISBN 9781409531319 | Hardcover |13 pagina's | Baeckens | oktober 2011
Leeftijd vanaf een jaar of zes, zeven.

© Marjo, 12 oktober 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER