Non-fictie jeugd

Anne-Marie van Herck

https://www.sassafrasdebruyn.com

 

Helemaal jij ... samen wij
Illustraties Sassafras de Bruyn
Tekst: Anne-Marie van Herck


Een boek voor kinderen én ouders, begeleiders of leerkrachten dat begint met drie meditatieve verhalen waarvan aangeraden wordt die eerst via de bijgeleverde QR-code te beluisteren. Heb je geen mogelijkheid om de QR code te openen dan kunnen de verhalen ook (voor) gelezen worden want de teksten staan ook in het boek. Het boek leert een kind naar binnen te gaan en allerlei zaken over zichzelf te ontdekken.


In het eerste verhaal leren kinderen de drie superkrachten kennen die ze in zich hebben door middel van ademhaling en zich voor te stellen dat hun lievelingskleur naar hun hoofd gaat.
Daarna ademt het kind de kleur naar het hart en weer later naar de buik. Het kind ontdekt dat het daar rustig van wordt. De kinderen leren zo dat als er iets akeligs is dat je dan door adem te halen en in gedachte naar die plekken in je lijf gaat, alles wat minder zwaar is.


Daarna volgen de verhalen Reis door de aarde waarbij vooral de zintuigen geprikkeld worden en daarnaast gebruik wordt gemaakt van een kristalspiegel die allerlei facetten van emoties laat zien.
Het verhaal Sterrenlicht is echt een avontuur. Het laat een kind het bijzondere van de natuur beleven. Het zand, de lucht, de wolken, de sterren de maan. Alles wordt op een heel bijzondere manier beleefd.


Naar aanleiding van deze verhalen worden allerlei oefeningen gedaan, veelal met een ouder of begeleider die inspeelt op de verhalen die verteld zijn. Er wordt bijvoorbeeld verteld dat de drie krachtcentra (hoofd, buik, hart) niet even sterk ontwikkeld zijn.
Het buikcentrum is de plek is waar moed en actie huist. Een kind dat graag sport en heel actief is wordt ook wel ene buikkindje genoemd.
Het hartcentrum is de plek van liefde en compassie. Het hartkindje kun je herkennen doordat het het liefst buiten speelt of knutselt met vriendjes
Het hoofdcentrum is de plek van intuïtie en kennis. Een kind dat veel nadenkt en taal en rekenen fijn vindt is een echt hoofdkindje


Het mooiste zou zijn als hoofd buik en hart in harmonie is en daar wordt dan ook aan gewerkt in dit boek. Dit kan door middel van de (speelse) ademhalingsoefeningen die in dit boek staan of door de zintuigen te prikkelen en te oefenen door bijvoorbeeld naar muziek, regen, belletjes te luisteren of geblinddoekt allerlei geuren te ruiken, allerlei verschillende dingen laten voelen, enz.

Maar ook leren ze hun fantasie te gebruiken, de oefeningen daarvoor zijn erg leuk. Persoonlijk vind ik de oefeningen met de kristalspiegel erg goed. Hierdoor leren kinderen hun gevoelens te herkennen en te omschrijven. Zo leren ze onderscheid te maken tussen boos en verdrietig, bang zijn en veiligheid enz.


Al met al is het een boek dat duidelijk maakt wat de voordelen kunnen zijn van meditatieve oefeningen. Het is wel duidelijk dat een kind dit niet alleen kan doen. Daarvoor is de taal toch te volwassen en zijn de oefeningen regelmatig dusdanig gemaakt dat begeleiding nodig is, al is het alleen al om de verhalende oefeningen te begrijpen en uit te voeren. Het is echt een boek waarbij samenwerking nodig is. Kortom de titel Helemaal jij ... samen wij is precies wat er in dit boek gebeurt.


Het is vermoedelijk wel een boek dat voornamelijk door mensen gebruikt gaat worden die al affiniteit hebben met meditatie en dergelijke.
Enig minpuntje, de achtergrondgeluiden bij de luistertekst is soms wat luid. Verder is het een prima boek voor kinderen om zich wat meer staande te kunnen houden is deze hectische maatschappij.


Zie ook het inkijkexemplaar klik HIER


Anne-Marie van Herck is master in de psycho-energatica en begeleidt kinderen en volwassenen in hun intuïtieve ontwikkeling en innerlijk leiderschap.

ISBN 9789002275678 | Hardcover met leeslint | 96 pagina's | Davidsfond Infodok | 29 december 2022
Afmeting 20.2 x 25,7 cm | Leeftijd 6+

© Dettie, 20 januari 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER