Non-fictie jeugd

Sarah Devos

altProfessor Kleinbrein - Ridders
Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over Ridders
Illustraties: Heleen Brulot
tekst: Sarah Devos


Professor Kleinbrein en zijn intelligente konijn gaan ons deze keer allerlei wonderlijke weetjes en fascinerende feiten vertellen over ridders. Ridders waren er in de tijd van de Middeleeuwen, tussen ongeveer de jaren 500 en 1500. 
Kon in het begin iedereen ridder worden die het geld had om een paard en een uitrusting te kopen, later werd je alleen tot ridder geslagen als je vader en diens vader ook ridder waren.


Er werd nogal wat gevochten in deze eeuwen, over land, of gewoon omdat er om de een of andere reden ruzie was.  In 800 was er Karel de Grote, die ook heel wat strijd had moeten leveren om een rijk te vormen dat zo groot was als het zijne. En binnen dat rijk moest de orde gehandhaafd blijven, dus ridders (= vechtersbazen) bleven nuttig. Je had ook niet zo veel keuze in die tijd: Er was maar één koning of keizer. Hij verdeelde zijn land onder graven en hertogen, die zijn leenmannen waren. Deze leenmannen konden zelf ook weer hun land onderverdelen oftewel verpachten.


Als je niet bij deze rijkere stand hoorde, dan kon je geestelijke worden, of handelaar. Misschien had je het dan beter dan de horigen, die het land moesten bewerken: de boeren.  Zij werkten als slaven, hadden niets te vertellen. Hun leven was troosteloos: hard werken voor een hongerloon in een land dat niet veilig was. Je kon als boer soms een centje bijverdienen door in het leger te gaan, dan woonde je vaak wel binnen de veilige muren van een kasteel. Zo wordt uitgelegd wat het feodale stelsel was, waarbij meteen vermeld wordt dat mensen in die tijd vaak niet ouder werden dan 45 jaar.


Natuurlijk kwam er meer bij kijken om ridder te zijn: er wordt van alles verteld over de uitrusting, hun wapens, en hoe je van page, via schildknaap, eindelijk ridder werd. Jongens werden vanaf hun zevende jaar als page ondergebracht bij een andere kasteelheer, zoals ook de meisjes op die leeftijd naar een ander kasteel werden gebracht om te leren hoe ze hofdame konden zijn.
Er wordt uitgelegd hoe het zit met de heraldiek, de familiewapens. Hoe de kastelen veranderden door de eeuwen heen, en hoe het leven van een ridder er uit zag. In een tijd van vrede waren er toernooien en jacht, of men ging op bedevaart, maar vaker moest er gevochten worden: in de oorlog of op kruistocht.


Dit alles en nog veel meer kun je lezen in dit leuke informatieve boekje. Er zijn leuke humoristische tekeningen, en de toon waarop verteld wordt is persoonlijk gericht tot de jonge lezer. Zo kom je bijvoorbeeld te weten waarom wenteltrappen altijd naar rechts draaien en wat hordijzen zijn.
Een erg leuke manier om heel veel te weten te komen!


ISBN 9789401435062 | Hardcover | 121 pagina's | Uitgeverij Lannoo | september  2016
Illustraties van Heleen Brulot | Leeftijd vanaf 9 jaar

© Marjo, 13 november 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altProfessor Kleinbrein - Romeinen
Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de Romeinen
Illustraties: Heleen Brulot
tekst: Sarah Devos


Ook voor de jeugd bestaan er al veel boeken over de Romeinen. Nu ligt er opnieuw een: voegt dit boek iets toe? Misschien niet, al kunnen er wel dingen in staan die je nog niet wist. Maar dat is in ieder boek wel zo. En is dan toch de moeite waard om dit boek aan te schaffen? Daar zeg ik volmondig ja! op. Het is een mooi uitgevoerd boek, dat een feest is om te lezen.


Dat begint al als je de omslag (is ook titelpagina) ziet: er staan een paar Romeinse soldaten afgebeeld. Legionairs zijn dat, dat staat er met een pijltje richting een van hen. Ook staan er pijltjes naar een borstplaat, en naar een gladius. Maar wat het leuke is: er is ook een pijltje getekend waarbij staat vermeld: ‘geen doetjes’. Deze afbeelding is tekenend voor het hele boek: het is serieus en informatief met een (grote) dosis humor. Het wordt deels verteld door een 'intelligent konijn', dat zegt al genoeg.


Na deze titelpagina volgt een hoofdstukindeling, waar eveneens de humor van af straalt.  ‘Hoera, een baby!’ ‘Hu, hu paardje, eh, mannetje’.
Mocht je dat overslaan – niet zo vreemd als je dat doet! - dan kom je nog een heleboel tegen in het boek waar je om kunt lachen. En intussen leer je heel veel over de Romeinen, wie ze waren en wat ze deden.
Er wordt verteld welke volkeren er leefden voor de Romeinen er waren, welke volkeren zij overwonnen hebben, en door wie ze zelf weer verslagen zijn. Over het dagelijkse leven, over hun prachtige bouwwerken, over de cultuur die zij ons gebracht hebben, over hun geloof en bijgeloof en nog veel meer kun je lezen in dit boek.


De tekst is duidelijk, de zinnen zijn makkelijk en begrijpelijk en de tekeningen zijn behalve verhelderend ook vol humor. Er is bijvoorbeeld een heel aparte tijdlijn: die heeft de vorm van een glijbaan! En de kaarten laten precies zien waar de Romeinen allemaal waren. Bouwwerken worden getekend, we zien hoe het er in een badhuis aan toe gaat en nog veel meer...
Nog iets leuks: als een Romein naar het theater ging en hij vond het stuk maar zozo, dan knipte hij met zijn vingers. Maar vond hij het geweldig, dan zwaaide een Romein met zijn kleren of een zakdoek. Bij gebrek een een zakdoek zwaai ik nu uitbundig met mijn vest!!


Zie ook het Inkijkexemplaar


Sarah Devos werkt o.a. als freelance redacteur en scenarioschrijver. Tussendoor vult ze al vijf jaar haar blog met allerlei creatieve tips en gevat commentaar.
Heleen Brulot studeerde illustratie aan de Koninklijke Academie Den Haag. Ze woonde met haar gezin tien jaar in Afrika. Momenteel woont en werkt Heleen in Nederland.


ISBN 9789401429573 | Hardcover| 144 pagina's | Uitgeverij Lannoo | april 2016
Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 17 mei 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER