Ik zeg nee en da's oké
Illustraties: Hélène Jorna
Tekst: Nathalie Depoorter
Een boek dat kinderen leert voor zichzelf op te komen. Als je iets niet wilt dan zeg je nee en dat is oké.
Het nee zeggen heeft vele vormen en dat wordt in diverse korte verhalen duidelijk gemaakt.
In het eerste verhaal zegt Molly nee tegen haar klasgenootjes die haar plagen. Zij zeggen dat de spinazie die ze in de schoolkantine krijgen voor koeien is. Dus als Molly het eet is ze een koe! Maar wat is Molly's reactie? Zij zegt gewoon 'Dan ben ik maar een koe!' en eet lekker haar spinazie op. En eigenlijk vinden haar klasgenootjes het ook lekker!
Op deze manier maakt Molly duidelijk dat ze het plagen niet accepteert.
In een ander verhaal wil Flor zijn zieke tante geen zoen geven. Hij kent haar helemaal niet want zij is de tante van zijn vader. Gelukkig snapt papa het, een high five is ook helemaal goed.
Maar je kunt ook nee zeggen als je een beetje verlegen bent of iets niet durft te vertellen zoals Yasmin. Ze heeft er zelfs een beetje buikpijn van. De meester heeft het wel in de gaten en vraagt haar wat er aan de hand is. Hij vertelt dat ze geen klikspaan is als ze dingen vertelt, hij kan haar dan gewoon beter helpen! Bij elk verhaaltje staat ook een klein gedichtje om beter te onthouden wat je kunt doen in bepaalde situaties, zoals bij het verhaal van Yasmin bijvoorbeeld.
Dat jij soms een geheimpje hebt
Dat kan ik echt wel snappen
Maar als je denkt: het voelt niet goed
Dan moet je het verklappen.
Je kunt ook nee zeggen als iemand je kietelt en je wilt dat écht niet. Je wilt dat iemand stopt, en dat mag je gewoon zeggen.
Of nee zeggen als iemand anders je dwingt om verstoppertje te spelen terwijl je er helemaal geen zin in hebt.
Maar soms is jouw nee niet zo slim, bijvoorbeeld als de dokter vraagt of je even je t-shirt omhoog wilt doen, zodat hij even kan luisteren. Het is ook niet fout als papa of mama je iets willen laten proeven dat je niet kent, ook al zeg je nee, wie weet vind je het heel lekker!
De afbeeldingen zijn toevoegend en vaak heel grappig.
Het is ook een heel fijn boek om in een klas mee te werken. Er staan naast alle verhalen namelijk ook allerlei tips en opdrachtjes in om bijvoorbeeld te kijken wanneer je wel of niet nee kunt zeggen. En het helpt om zelfvertrouwen te krijgen zodat je ook echt nee durft te zeggen als je dat wilt.
Opnieuw een prima boek uit de 'kriebels in je buik' serie.
ISBN 9789044841152 | Hardcover | 48 pagina's | Clavis | 9 mei 2023
Afmeting 24,6 x 26,7 cm | Leeftijd 5+
© Dettie, 2 januari 2024
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Kleine hartjes en grote gevoelens
Illustraties: Hélène Jorna
Tekst: Nathalie Depoorter
"Dit boek gaat over gevoelens. Gevoelens dat zijn alle dingen die je voelt. Dat wist je waarschijnlijk al. Maar wist je dat je beter kunt voelen met je ogen dicht?"
Deze openingszinnen maken dat je gelijk nieuwsgierig wordt. Hierna kun je het gelijk uitproberen. Kijk je vader of moeder, de juf of meester of opa en oma, maar eens lief aan, misschien willen zij wel aan je voorlezen wat je allemaal kunt voelen met je ogen dicht.
Je kunt een lieveheersbeestje over je arm voelen lopen. Of voelen hoe zacht je haren zijn. Maar dat zit allemaal aan de buitenkant van je lijf.
In je lijf kun je ook andere dingen voelen, zoals honger of dorst hebben en als je gevallen bent voel je soms pijn en als er iets kriebelt moet je krabben want dan heb je jeuk.
Maar je kunt ook andere dingen voelen die meer van binnen zitten zoals je blij of verdrietig voelen of boos of bang.
In het verhaaltje over de verjaardag van Molly merk je bijvoorbeeld dat gevoelens heel verschillend kunnen zijn. Molly heeft eindelijk een hond gekregen en ze is helemaal blij. Als ze tijdens het uitlaten Romeo tegenkomt is hij helemaal niet blij. Hij is bang voor de hond!
's Middags wordt het verjaardagsfeestje gehouden maar dan meldt Flor zich af, hij is ziek en kan niet komen. En dan is Molly boos, want een feest zonder Flor is helemaal niet leuk!
Toch ontdekt Molly op haar eerste schooldag weer heel andere gevoelens. Ze hebben een nieuwe meester en die vertelt dat hij wat zenuwachtig is! En haar klasgenootjes laten ook zien wat ze allemaal voelen. Je kan zelfs verliefd zijn maar wat is dat eigenlijk? Is dat wat anders dan iemand lief vinden? En hoe zie je eruit als je verdrietig of blij bent? Moet je dan heel hard huilen of lachen? En kun je om verschillende dingen lachen of huilen? En wat gebeurt er in je lijf als je verlegen bent of verliefd? Wat voel je dan?
Al die gevoelens maken het boek enorm leuk om te lezen want natuurlijk herken je veel dingen. Er staan ook een heleboel vragen over gevoelens in en je kunt de soorten-mens-o-meter invullen waardoor je onder andere ook veel over jouw eigen gevoelens ontdekt. De twee katten van Molly vragen ook van alles aan je, dat maakt het (voor)lezen extra leuk.
De illustraties van Hélène Jorna vullen de tekst geweldig aan. Ze zijn vrolijk en grappig en laten goed allerlei gevoelens zien.
Kortom, een uitstekend boek dat veel van jouw gevoelens duidelijk maakt!
Een boek uit de serie Kriebels in je buik - kinderen en seksualiteit.
De seksualiteit kwam overigens niet voor in dit boek.
ISBN 9789044840636 | Hardcover | 48 pagina's | Clavis | 21 juni 2021
Afmeting 25,6 x 26,7 cm | Leeftijd vanaf 5 jaar
© Dettie, 16 februari 2023
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Het grote goedemanierenboek
illustraties: Marianne van der Walle
tekst: Nathalie Depoorter
Van oktober 2011 tot en met december 2016 liet Jort Kelder zien hoe volwassen - veelal rijke - mensen zich gedroegen. Hierbij keek hij hoe het gesteld was met de etiquette. Eti wat? Etiquette ofwel hoe je je in gezelschap hoort te gedragen, dus hoe het heurt.
Daar heeft Amy Groskamp-ten Have zelfs een boek over geschreven, met de titel Hoe hoort het eigenlijk?
Nu heeft Nathalie Depoorter net zo'n boek geschreven maar dan voor kinderen.
In dit boek staat te lezen dat 'etiquette ook iets zegt over jou. Het zegt dat jij:
Goed opgevoed wordt
door een goed stel ouders
die goed weten wat goed
gedrag is en dat er bij jou
ook goed willen inlepelen.
Of dat je dit boek hebt gelezen.
Dat kan ook.
En dat is ook goed.
Persoonlijk krijg ik het onmiddellijk benauwd bij het lezen van als dit goeds. Maar het is ook wel handig als je weet wat je moet doen in bepaalde situaties. Eigenlijk lees je vooral wat je als kind niet moet doen. En dat is soms best vreemd omdat het vaak tegenstrijdig is met wat volwassen mensen wél doen.
Kinderen mogen bijvoorbeeld niet met volle mond praten, opstaan van tafel maar ook niet met hun handen eten - uitgezonderd kip en broodje hamburger en dergelijke - maar met mes en vork eten. Je mag ook niet met je ellebogen op tafel leunen...
Je moet altijd met twee worden spreken, wat er vooral op neerkomt dat je vooral dank u wel en bij een vraag alstublieft zegt. En wat je zeker niet mag doen is een gesprek tussen twee volwassen mensen onderbreken, hoe saai dat gesprek ook is, alleen in een noodgeval mag dat wel. (Maar wat is een noodgeval?)
Het is ook wel slim om niet te zeggen wat je denkt, dus als je iets heel lelijk vindt zeg je niet 'Bah, wat lelijk' maar 'Dat is heel speciaal'. En daar moet je dan ook nog het goede gezicht bij trekken. Dus niet met een afkerig gezicht zeggen 'jee wat leuk!'
En wat te doen als je moet gapen, een boertje of scheetje moet laten, moet hoesten of niezen, jeuk hebt of een snotje in je neus hebt? Ook dat staat allemaal in dit boek beschreven. Verder lees je wat je wel of niet in de bus, trein of in een ander land kunt doen.
Dit alles wordt, begeleid door humoristische tekeningen, in populaire taal verteld. Voor mij was de taal te gewild populair. Dat woordgebruik leidde soms teveel af van het onderwerp wat besproken werd. Maar verder legt de schrijfster wel duidelijk uit wat de verwachtingen van volwassenen zijn over hoe een kind zich hoort te gedragen. Het komt er in feite op neer dat je als kind heel veel moet leren over het wonderbaarlijke volwassen - soms ombenoembare - regeltjesland.
Toch is het ook wel handig om dit allemaal te weten, want als je de lessen eenmaal weet heeft het ook zijn voordelen. Als je je heel netjes en keurig gedraagt mag je namelijk ook vaak meer! En het is ook wel fijn om te weten - ook voor later - wat volwassen mensen wel of niet prettig vinden om te horen of te zien. Dan zijn ze ook aardiger voor jou!
ISBN 9789044836158 | hardcover | 114 pagina's | Uitgeverij Clavis | juli 2019
Leeftijd 8+
© Dettie, 12 oktober 2019
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER