jeugd 15+

Eva Moraal

http://www.evamoraal.nl

 

altOverstroomd
Eva Moraal


Hou er maar rekening mee, lezer: als je hieraan begint wil je het niet meer wegleggen: neem dus de tijd!


Het is een roman die zich afspeelt in de toekomst, hetgeen je moet opmaken uit de schaarse mededelingen die in de tekst verwerkt zijn. Toch blijkt het geen enkel probleem dat er niet uitgebreid aandacht besteed wordt aan de omstandigheden: sommige vragen worden gaandeweg beantwoord, andere niet. Soit!
Het maakt het verhaal niet minder aangenaam om te lezen. Je leeft mee met de twee hoofdpersonen: naïeve Nina, niets gewend, en Max, die zijn woede op alles en iedereen moet onderdrukken.
Zij leren elkaar kennen op een Natte school. Nina is nieuw en zij is een Droge. Max natuurlijk een Natte.
Ok, een beetje uitleg: Nederland is voor een groot deel overstroomd, vele steden en dorpen zijn onder het water verdwenen, en blijkbaar zijn de bewoners van het drooggebleven deel, de Drogen,  niet al te vriendelijk (geweest) voor de vluchtelingen, de Natten. Die zijn gehuisvest in slechte flatgebouwen, hebben nauwelijks een cent te makken en zijn afhankelijk van hun ‘redders’, die daar op hun beurt misbruik van maken. Waar onderdrukking heerst, ontstaan verzetsbewegingen. Ook hier.


Het is meteen duidelijk: dit is een Romeo en Juliaverhaal: Nina en Max worden verliefd, en dat gaat tegen alle regels in.
Nog erger is het dat de vader van Nina de gouverneur is, die in zijn takenpakket de onderdrukking van de Natten heeft staan. Ook om persoonlijke redenen: zijn andere dochter is omgekomen bij een nieuwe overstroming, waarbij - blijkt snel - ook de vader van Max verdronken is. Nina is incognito op deze nieuwe school, omdat zij gevaar loopt.
Beide jongeren komen voor moeilijke keuzes te staan. Is hun liefde sterk genoeg, of zal het machtige apparaat van de drogen winnen? Met andere woorden: volgt Eva Moraal de klassieker?
Ik zei het al: het is een prachtig meeslepend verhaal, dat zeker niet alleen om die liefdesgeschiedenis draait, maar ook een coming-of-ageaspect heeft. Het gaat ook over vriendschap en verraad,  over de vraag wie meer waard is: je familie of je geliefde. En dan nog de ongelijkheid in de maatschappij, met alle ins en outs.
Het verhaal wordt wisselend verteld door Nina en Max, in een ietwat verschillende stijl, die heel duidelijk weergeeft hoe ze verscheurd worden door de gebeurtenissen die hun leven op zijn kop zetten.
Eva Moraal sleept je mee in een wereld die we niet hopen mee te maken, in een snelle, haast staccatostijl. Hier kun je niet omheen.

'Max... help!''
Ogen die smeken, nou echt smeken. Ze knipperen zelfs niet meer. Ze probeert adem te halen, maar 't lukt niet en d'r gezicht vertrekt en verwringt alsof d'r spieren van elastiek zijn. Ik zie mezelf bewegen alsof het iemand anders is die het doet.  Ik pak Nina beet  en druk met grote kracht tegen haar middenrif.'


'Ik wis de tekening uit.
Ik voel mezelf rood worden. Alsof ik iets heb gezien wat ik niet had mogen zien. Het lege scherm staart me beschuldigend aan. Ik pak mijn digipen van het kastje en wil de leegte doorbreken. Iets houdt me tegen. En ik vraag me ineens af of ik niet gewoon weet wat dat iets is.´


ISBN 9789047705116  | paperback  |398 pagina's | Lemniscaat  | september 2012
Leeftijd : 15 plus

© Marjo, 9 januari 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER