Non-fictie jeugd

Susie Brooks

https://www.susiebrooks.net

 

Alles is kunst
48 fantastische kunstprojecten
Susie Brooks


Dankzij dit boek leer je over kunst, maak je kennis met kunstenaars én kun je zelf kunst maken. Dat is best wel uniek.
Hoe hebben ze dat dan gedaan?, zul je je afvragen. Nou, allereerst zijn de kunstwerken verdeeld in vier groepen.

- Kunstwerken rond mensen
- Kunstwerken rond dieren
- Kunstwerken rond plaatsen
- Kunstwerken rond verhalen


Het leuke is dat op elke twee bladzijden, links een kunstwerk wordt afgebeeld (schilderij, beeld, foto etc) en rechts wat verteld wordt over de kunstenaar en zijn techniek wordt verteld. Maar het allerleukste is dat achter een uitklapflap bij élk kunstwerk is aangegeven hoe jij ook zoiets kunt maken.

Het boek begint bijvoorbeeld met een schilderij, Vertumnus genaamd, van een man waarvan zijn hele gezicht is gemaakt van fruit en groente! Nu hoef jij niet gelijk naar de groentewinkel te hollen om ook zoiets te maken maar je kunt wel iets met dat idee doen door bijvoorbeeld fruit en groente te gebruiken als stempel. Dat geeft ene heel apart en leuk effect.

Je hebt ook een schilderij getiteld De schreeuw van Edvard Munch, je ziet daarop iemand die een heel harde schreeuw geeft. Om zijn of haar hoofd zien we allemaal vloeiende lijnen die een landschap voorstellen. Natuurlijk wordt ook over dit schilderij verteld en waarom de schilder het maakte. En dan kun jij aan de slag maar het grappige is dat jij De vreugdekreet gaat maken! Achter de uitklapflap zie je hoe je dat kunt doen. (zie de inkijkpagina)

Bij de dieren leer je hoe je bijvoorbeeld een vacht van een hond, konijntje of kat kunt schilderen. Of in plaats van een kreukelgiraf die de kunstenaar Alexander Calder maakte kun jij een kreukelaapje in elkaar knutselen. Je leert zelfs alvast een beetje als Escher te tekenen, met als voorbeeld zijn schilderij Twee vissen nr 46.
Maar je kunt ook gekke 'dieren' als kunstenaar Miró maken door ze te kleien, het resultaat is geweldig!.

Kunstwerken rond plaatsen kunnen bijvoorbeeld een schilderij zijn waarop je De slaapkamer ziet van Vincent van Gogh maar bijvoorbeeld ook een Kasteel met de zon erbij, die gemaakt is uit allemaal vierkantjes, rechthoeken en rondjes. Het is echt prachtig wat je dan achter de zelfmaak uitklapflap ziet verschijnen. Maar ook een schilderij maken met Winterlandschap van Kandinsky als voorbeeld is erg mooi. De Chinese draak die je op een wegwerpbordje kunt maken is ook een enorme blikvanger.

En dan komen we bij de laatste serie, de kunstwerken rond verhalen, zoals de Ark van Noach of Assepoester (zie afbeelding) of Lone dogs wintertelling, of De slag om San Romano, of Het armadaportret of De spinners etc. Bij deze laatste wordt verteld hoe je zelf een prachtig schilderij met spinnenwebben kunt maken. Maar ook de Lone Dogs Wintertelling is heel apart. De indianen beslisten namelijk elk jaar wat zij de belangrijkste gebeurtenis van het jaar vonden en kozen daar een symbool voor, een pictogram, zo ontstond een getekend verslag van hun geschiedenis. Jij kunt zoiets ook maken!
Bij de ark van Noach leer je weer hoe je een vlinder kunt maken die net op een glas in lood vlinder lijkt...


Als je dit boek uit hebt, wil je gelijk aan de slag! Het is echt heel bijzonder wat je allemaal leert maken. De ene keer is het een totempaal, de andere keer een schilderij met gele schapen, of een kaart met een fantasielandschap, dan weer een mooi schilderij van stroken of afgescheurd papier enz. En alles is even mooi!
Het is echt een boek voor de jonge kunstenaars onder ons want alles wat afgebeeld is, kun je prima zelf maken. Alle materialen staan erbij vermeld en achterin worden nog enkele woorden uitgelegd die vaak voorkomen in de kunst.


Het is een heel compleet boek, waarbij je naast alle kunstwerken die je zelf kunt maken ook nog heel veel leert over kunstenaars en wat en hoe zij schilderden.
Het hele boek doet jong en modern aan, dankzij de keuze in kunstwerken maar ook door de kleurstelling in de te maken kunstwerken.
Ook een heel mooi boek om cadeau te geven.


ISBN 9789047711032 | Hardcover | 128 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | november 2019
Afmeting 23 x 27,8 cm | Mooi vertaald door Jesse Goossens | Leeftijd 8+

Dettie, 21 december 2019

Lees de reacties o het forum en/of reageer, klik HIER