Non-fictie jeugd

Kato Polfliet & Sofie Vanlishout

De Woordenwolkjesmachine
illustraties: Sofie Vanlishout
tekst: Kato Polfliet


Kamiel is heel erg moe. Hij vraagt mama om een glas water, maar tot zijn grote schrik komen de woorden in stukjes uit zijn mond! Het lijkt wel of ze vastzitten. Als hij eenmaal in bed ligt gebeurt het weer. Sssssslaap zacht mama, zegt hij met veel moeite.


Gelukkig is Kamiel zo moe dat hij in al gauw in slaap valt. Maar ook in zijn droom zijn die rare woorden zijn hoofd nog niet uit, want hij ziet een enorme machine die woordenwolkjes uit de lucht plukt. Alleen de goede woordjes mogen geplukt worden, vertellen de woordplukkers Flor en Fin. Zij geven Kamiel ook de woorden in zijn mond. 'Ik ben Kamiel' zegt hij tot zijn eigen verrassing ineens. Kamiel vindt het geweldig.
De mannetjes plukken en plukken en Kamiel vertelt en vertelt, totdat... er ineens weer een woord in stukjes uit zijn mond komt. Kamiel schrikt er opnieuw van, hoe kan dat nou?

Flor stelt Kamiel gelijk gerust, er is niets aan de hand, het komt door de machine, die hapert soms. Grote mensen noemen die haperingen ook wel stottertjes. Maar in Flors wereld noemen ze die toverwoordjes. Flor vertelt welke soorten toverwoordjes er allemaal zijn en hoe je ze weg kunt toveren. Kamiel vindt het helemaal geweldig en dan... is de woordenwolkjesmachine weg en hoort Kamiel zijn moeder vragen of alles oké is.
Kamiel lacht, Mama moest eens weten wat hij nu allemaal kan!


Een prettig prentenboek waarin op een speelse manier over stotteren verteld wordt.  Het jongetje Kamiel leert veel dankzij Flor en Fin en hun mooie machine. De schrijfster Kato Polifiet weet waarover ze het heeft want ze is logopedist en stottertherapeut.  Achterin het boek geeft zij interessante en nuttige informatie over stotteren, hoe het kan dat kinderen stotteren, wanneer je wel of niet spreekt over een stotterprobleem, wat de omgeving kan doen om degene die stottert te helpen, wat stottertherapie is en als laatste, allemaal adressen waar je informatie of hulp kunt vinden voor mensen die stotteren.


De gekleurde afbeeldingen ondersteunen het verhaal en zijn helder en duidelijk.


Het boekje is er een uit de BIJDEHAND serie, dat staat voor kleurrijke prentenboeken, die kinderen, ouders en opvoeders bij de hand nemen om moeilijkere thema’s bespreekbaar te maken. Prima boekje!


ISBN 97890444828009 | Hardcover | 27 pagina's | NUR 273 | Uitgeverij Clavis | september 2016
Formaat 21 x 29 cm | leeftijd 5+

© Dettie, 2 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER