Non-fictie jeugd

Susan Verde

https://www.susanverde.com

https://www.peterhreynolds.com

 

Ik ben liefde
illustraties Peter H. Reynolds
tekst: Susan Verde


Een tijdje geleden keek ik naar een uitzending over mensen die een bijna doodervaring hadden gehad. Wat mij het meeste opviel, was dat ze allemaal zeiden dat het heel mooi was maar dat vooral de onvoorwaardelijke liefde die ze om zich heen voelden, grote indruk maakte. Alles was goed, zij waren goed, alles was zoals het moest zijn. Allemaal zeiden ze, alles was liefde.


In dit boek probeert de schrijfster ook duidelijk te maken dat alles liefde is. Dat jij zelf ook liefde bent. Dat gegeven is moeilijk uit te leggen als iemand er niet voor open staat. Gelukkig zijn kinderen nog onbevangen en kennen ze het verschil tussen goed en kwaad nog niet. Ze beleven alles ook nog heel intens, alles is nog puur en echt. Verdriet is verdriet, blijdschap is blijdschap.


Om gestalte te geven aan wat met 'Ik ben liefde' bedoeld wordt, begint het boek met twee meisjes. De een is blank en staat in een lichte omgeving, bij het andere meisje met gekleurde huid, hangt een donkere wolk boven haar hoofd waaruit het hard regent.
Het blanke meisje vertelt:


'Als ik iemand door een storm zie gaan,
van pijn en oneerlijkheid,
van woede en verdriet...
Als de zon verdwijnt
en de lucht donker wordt...
en ik zie dat er angst is...
vraag ik mezelf:
'Wat kan ik doen om het licht weer binnen te laten?'


Ze besluit te doen wat haar hart haar ingeeft en loopt vol compassie en tederheid met een paraplu - in regenboogkleuren - naar het verdrietige, bange meisje. Ik ben liefde zegt het blanke meisje. Ze maakt écht contact en luistert en de regenbui boven het verdrietige meisje verdwijnt langzaam. Ze ontmoeten andere kinderen die ook moeite met bepaalde dingen hebben. Opnieuw wordt er contact gemaakt.
We lezen wat liefde inhoudt en hoe mooi het is als je zo vol liefde bent zowel voor jezelf als voor de ander.


We zien op de mooie sfeervolle afbeeldingen wat liefde met jou en de ander doet. Liefde geeft energie. We lezen o.a. in de korte teksten bij de tekeningen; liefde is creatief, liefde is begrijpen, liefde is aanwezig zijn, liefde is troost, liefde zit in kleine gebaren, liefde is verbinden, enz..
En zo zijn er allerlei vormen van liefde en die maken dat je samen alle stormen kunt weerstaan want je weet, jij bent liefde, wij zijn liefde...
Liefde maakt dat donkere wolken oplossen en alles weer licht wordt.


Opnieuw een heel mooi en treffend boekje van deze schrijfster en illustrator. Het geeft prachtig weer wat de gevolgen van leven vanuit je hart, vanuit liefde is. Met zo'n mooie 'les' kun je niet vroeg genoeg beginnen. Achterin het boekje staan nog een paar yoga oefeningen om de woorden van de schrijfster kracht bij te zetten.
Kortom, het is een boekje dat licht geeft.


ISBN 9789493228047 | Hardcover | NUR 280 | 32 pagina's | Samsara | oktober 2021
Erg mooi vertaald door Stine Jensen Afmeting 20 x 20 cm | Leeftijd onbekend

© Dettie, 4 november 2021
De dag van het begin van Divali, het vijfdaagse feest waarbij de overwinning van het licht op de duisternis (symbool voor het goede op het kwade) gevierd wordt.

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Ik ben mens
Een boek vol empathie
illustraties Peter H. Reynolds
tekst: Susan Verde


Ik werd geboren. Een wonder!
Eén van de miljard
maar uniek!


Inderdaad elke keer als een mens op de wereld komt, is dat een wonder. En dan ook nog een mens met een eigen gezicht, een eigen geest, een eigen doen en laten waardoor hij of zij zich onderscheidt van de ander, dus met recht 'Een van de miljard maar uniek!'


Maar wat maakt een mens een mens?
Is een mens een mens dankzij de reis die hij maakt om zijn of haar weg te zoeken? Of is hij een mens door zijn dromen, wensen, nieuwsgierigheid, zijn leven vol verwondering?


In het boek zien we een jongetje allerlei dingen ondergaan. Hij leert bijvoorbeeld veel door te kijken, te lopen, te onderzoeken, te spelen maar ook door zijn omgang met vrienden. De tekst hierbij is kort gehouden, wel worden af en toe vrij 'zware' woorden gebruikt zoals lafhartig, versteld staan, een zwaar gemoed hebben, bedachtzaam zijn, compassie hebben. Allemaal woorden die een kind niet snel zal gebruiken. Maar de heerlijk sprankelende afbeeldingen ondersteunen wel uitstekend de teksten waardoor de 'zware' woorden waarschijnlijk evengoed begrepen zullen worden.


Het jongetje leert verder ook dat hij fouten kan maken, net als andere mensen, hij kan iemand kwetsen of gekwetst worden, of boos, bang of verdrietig zijn. Het is niet erg, het hoort allemaal bij het 'mens zijn'. Maar hij kan wel keuzes maken! Hij kan bijvoorbeeld kiezen om 'Het spijt me' te zeggen, anderen te helpen, hij kan kiezen om vriendelijk, en rechtvaardig te zijn in plaats van schelden of onrechtvaardig handelen. Ook dat hoort bij mens zijn.


We zien daarnaast ook dat hij, met al zijn leuke en minder leuke kanten, evengoed altijd zijn unieke zelf blijft! Net als iedereen zijn of haar eigen unieke zelf is.
Kortom, hij is 'gewoon' een mens. Als dat geen mooie les om te leren is!


ISBN 9789492995803 | hardcover | 24 pagina's | NUR 280 | Uitgeverij Samsara | oktober 2020
Afmeting 20 x 20 cm | Uit het Engels vertaald door Stine Jensen| Leeftijd onbekend

© Dettie, 25 oktober 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Ik ben yoga
illustraties Peter H. Reynolds
tekst: Susan Verde


Het woord yoga betekent verbinding. Yoga is de verbinding tussen geest en lichaam.
Het is altijd zo jammer dat veel mensen yoga nogal zweverig vinden. Als je het woord al noemt dan vertrekt hun gezicht en roepen ze 'Nee dat is écht niets voor mij!' Totdat ze het een keer proberen en ontdekken dat yoga zoveel meer is dan 'een paar rare houdingen aannemen'. Yoga vraagt concentratie, daagt je lichaam uit, geeft rust en dankzij Yogaoefeningen krijgen zowel je lijf als geest een fijne oppepper. In dit mooie boekje kunnen kinderen op een heel speelse manier ook leren wat Yoga is en waar het voor dient.

Op de eerste pagina's zien we een meisje die de wereld nogal overweldigend vindt, ze moet zoveel doen, weet niet zo goed wat haar plek op de wereld is en kan haar lijf nauwelijks stil houden. Het is tijd voor wat rust. Gelukkig weet het meisje wat ze daarvoor moet doen:


Ik vertel mijn wiebelende lichaam: wees stil
Ik zeg tegen mijn denkende geest: wees rustig
Ik vertel mijn razende adem: wees langzaam

Ik doe mijn ogen dicht
en maak ruimte
in mijn geest,
in mijn hart,
om te scheppen en
te verbeelden

Ik ben yoga.


En dan begint het meisje aan haar heerlijke yogareis. We zien haar allerlei yogahoudingen aannemen, die houdingen hebben prachtige namen. Daardoor kan zij 'zweven' als een lichtgevende ster, of in gedachte rondvliegen dankzij de vliegtuighouding, ze kan zo scherp kijken als een adelaar, spelen als een hondje, zich een krijger voelen die voor zichzelf of anderen opkomt, ze kan zich openen als een bloem en schoonheid meedragen etc.
Al deze houdingen maken haar weer rustig, ze kan de drukke wereld weer aan. Ze weet weer dat er ook voor haar een plek is.


Het is goed dit prachtige boekje er is, Yoga zal veel kinderen verder helpen om de hectiek van het dagelijkse leven terug te brengen tot behapbare porties. Het geeft rust. Het kind voelt zich letterlijk en figuurlijk veel meer in balans. Bovendien zijn de oefeningen heel leuk om te doen en je kunt dankzij de mooie namen van de houdingen er ook allerlei vrolijke, grappige of spannende verhalen bij verzinnen.


Het is een boekje waar het yogaplezier van af spat en de lichte, aanprekende illustraties benadrukken dat plezier. Je krijgt vanzelf zin om ook al die houdingen te gaan doen. En dat kan! Achterin het boek staat elke oefening die het meisje doet heel duidelijk beschreven.
Gewoon kopen dit boekje, het is ook niet duur dus voor het geld hoef je het niet te laten.


Zie ook het you-tube filmpje (Engels)


Susan Verde
doceert yoga en mindfulness aan kinderen en woont met haar drie kinderen in East-Hampton, New York.
Peter H. Reynolds is de illustrator van veel bestsellers en prijswinnende boeken waaronder Dot Ish. Hij woont in het historische Dedham, Massachusetts.


ISBN 9789492995797 | hardcover | 24 pagina's | NUR 280 | Uitgeverij Samsara | oktober 2020
Afmeting 20 x 20 cm | Uit het Engels vertaald door Stine Jensen| Leeftijd onbekend

© Dettie, 17 oktober 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER