Non-fictie jeugd

Renske Douwes Dekker

Gebaren met Lotte & Max
Boerderijdieren
concept: Renske Douwes Dekker
illustraties:  Hajo de Reijger
tekst: Geertje van der Geest


Renske Douwes Dekker heeft een uniek  gebaren pop-up boek ontwikkeld voor de  allerkleinsten. Dit boekje is uit nood geboren. Zij begon indertijd haar 8 maanden oude  tweeling gebaren te leren, omdat één van de  dochters door een canule ademt en daardoor niet kon praten.


Het uitstekend verzorgde boek is gemaakt van stevig karton en in het boek zie je rechts een vrolijke, duidelijke illustratie van een boerderijdier afgebeeld en links laten Lotte of Max het gebaar erbij zien. Door middel van schuifjes kunnen zij hun handen bewegen. Onder de afbeelding van het dier staat een leuk, ritmisch versje.


Vogels vliegen vliegensvlug
van tak naar tak en weer terug.
twiet twiet, lekker fladderen
en daarna even badderen
in hun vogelbadderbad.
Spetter spatter, lekker nat


Op deze manier leert een kind spelenderwijs het gebaar dat bij het betreffende dier hoort. Maar ook niet dove of slechthorende kinderen beleven plezier aan het boek door de vlotte versjes én elk kind vindt schuifjes dat iets in beweging zet in een boek, prachtig om mee te spelen.


Renske: "Boekjes zijn voor kinderen heel belangrijk, maar er bestonden gewoonweg geen echt leuke gebarentaalboekjes voor de allerkleinsten!"
Renske Douwes Dekkers is er uitstekend in geslaagd dit gat op te vullen. Het is te hopen dat dit  een mooie start is van veel meer gebarentaalboekjes. Het is gemaakt voor kinderen van 3 maanden tot 3 jaar, maar dankzij de kleurige illustraties en vrolijke versjes is het boek ook geschikt voor oudere kinderen.
Erg apart en leuk gedaan!

Voor véél meer informatie zie http://www.lottemax.nl waar o.a. ook een videofilmpjes op te vinden is waar te zien is hoe een kind geniet van dit boek. Daarnaast staat er ook veel informatie over gebarentaal, de apart te bestellen DVD bij dit boek en nog veel en veel meer.

ISBN 9789051161144 Hardcover, 29 pagina's Uitgeverij De Vier Windstreken januari 2010

© Dettie, januari 2010

Lees de reacties op het forum en /of reageer, klik HIER