Non-fictie jeugd

Miri Flower

Het verfboek
Miri Flower


Net als in het potlodenboek toont Miri Flower ook in dit boek zeventig ideeën maar dit keer met verf.
De materialen zoals waterverf, plakkaatverf, papier, kwasten en dergelijke worden kort beschreven.
In het voorwoord vertelt Miri Flower dat het boekje vol staat met verschillende technieken en methodes die je kunt proberen, waarvan sommige oude favorieten zijn en sommige nieuw.

Voor mij is veel in dit boekje helemaal nieuw en het maakt dat ik enorm de kriebels kreeg om het zelf allemaal eens uit te proberen.
Heel apart vind ik het glas-in-lood schilderij. Eerst schilder je zwarte, elkaar kruisende, lijnen op het papier en daarna kleur je die vlakken in met mooie heldere kleuren. Je kunt natuurlijk ook een echt glas-in-lood raam naschilderen.
Verder zie je het effect van verf waar zout op gestrooid wordt (heel leuk) maar ook bijzonder worden de vlinders van opengeknipte koffiefilters. Je moet maar op het idee komen.
Het papiermozaïek van eerder gemaakte schilderwerkjes ziet er ook heel mooi uit.

Wat ik vroeger ook graag deed was schilderen op glas. Je legde er een mooi plaatje onder en dat schilderde je na op het glas. Als je het glasplaatje dan in het licht hield kreeg je een heel leuk effect.  Dat is ook in dit boek te vinden. Ook je eigen zelfportret op een oude spiegel maken is een apart idee!
Schilderen met porselein- of glasverf is natuurlijk altijd leuk. Dat is blijvend. Je kunt een witte beker versieren met vrolijk gekleurde stippen of met een leuke tekening. Heb je gelijk een heel bijzonder cadeau!

Het stempelen met zelfgemaakte stempels van aardappelen kent bijna iedereen wel. Maar wat ook een heel leuk resultaat geeft, is stempelen met de onderkant van een petfles of met een kokertje die je rond laat of samenknijpt tot hartvorm, maar stempelen met je vinger of met blokjes waar je wol omheen gewikkeld hebt geef ook een apart effect. Met je eigen handen als stempel kun je trouwens ook heel leuke schilderijen maken.

En wie kent niet het aparte resultaat van het schilderen waarna je het papier dubbelvouwt zodat op de andere helft het geschilderde in spiegelbeeld komt te staan?
Kortom, er staan enorm veel leuke ideeën in dit boek.

Op elke pagina zien we een foto van een kind dat zijn of haar kunstwerk maakt, of we zien het resultaat van een idee met een korte beschrijving erbij. Het is duidelijk te zien dat de kinderen veel plezier beleven aan het maken van hun mooie schilderij, slinger, glasplaatje enz.


Het is zo'n boekje dat je meeneemt op vakantie of gebruikt op een druilerige dag, zodat als je je een beetje verveelt altijd ideeën krijgt en bezig gaat zodat voordat je het weet de dag alweer om is en jij een mooi werkstuk hebt gemaakt.


ISBN 9789060387436 Flexicover 128 pagina's Uitgeverij Christofoor februari 2015
Afmeting 14 x 20 cm Leeftijd 6+

© Dettie, 29 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het potlodenboek
Ontdek wat je allemaal kunt doen met potloden
Miri Flower

In dit boek staan zeventig ideeën om met potlood iets te maken. Die ideeën zijn heel divers.
Zo is er bijvoorbeeld het idee om platte lichtgekleurde stenen te zoeken en daarop een mooie afbeelding te maken. Het gebruik van de stenen geeft het iets bijzonders.
Ook erg leuk om te zien is het versierde potlood. Je kunt heel mooi papier om het potlood plakken maar ook een draadpoppetje om het potlood maken en dan heel snel met het potlood ronddraaien zodat net lijkt of het poppetje danst!

Wat ik zelf vroeger erg leuk vond is aankleedpopjes maken. Je tekent poppetjes, knipt die uit en gebruikt die poppetjes als model voor de kleren en schoenen en tassen e.d. die je voor ze tekent. Die knip je uit met her en der lipjes die je om de poppetjes heen kunt vouwen. Zo kun je eindeloos blijven ontwerpen voor jouw poppetjes. Gelukkig staan die aankleedpopjes ook vermeld in het boek.


Maar er is veel meer. Er staat in hoe je een minifilm kunt maken of een mooie 3D tekening. Maar ook hoe je een vriendencollage kunt maken, wat ik echt een geweldig idee vind.
Ook worden er allemaal spelletjes gemeld die je met potloden kunt doen, zoals mikado maar ook spelletjes als kamer verhuren en voer de vogels waarbij je heel slim te werk moet gaan. Je kunt ook je eigen bordspel maken, hoe dat moet wordt in het boek uitgelegd.
Natuurlijk staan de stippentekeningen er ook in ofwel hoe je die kunt maken evenals het maken van een mooi portret. Eveneens een heel leuk idee is om een foto in zwart wit te kopiëren en dan de foto met kleurpotloden je eigen kleuren geven. Het geeft een erg apart effect.

Het bijzondere is dat soms de potloden zelf gebruikt worden om iets te maken, zoals de plantenstekers of de potloodhouder die bestaat uit een stevige koker waar potloden tegenaan geplakt zijn. Het enige vervelende is dat je die potloden dan niet meer kunt gebruiken maar het ziet er wel heel mooi uit.
En zo staat er nog veel meer in het boek om zelf te maken zoals een jurk of bloem plakken van mooi golvend potloodslijpsel of een kleurendruk maken van potloodpoeder...

Alles wordt kort en goed toegelicht met veel foto's erbij zodat je precies weet hoe je de getoonde dingen moet maken. Kortom, je hoeft je voorlopig niet meer te vervelen dankzij dit leuke boek vol originele en creatieve ideeën!
Dus... aan de slag ermee!


ISBN 9789060387443 Flexicover 128 pagina's Uitgeverij Christofoor februari 2015
Afmeting 14 x 20 cm vertaald door Katja Kaiser Leeftijd 6+

© Dettie, 14 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER