Non-fictie jeugd

Bibi

DIY met Bibi
50 ideeën om zelf te maken
Bibi


‘Youtube-sensatie BIBI, wie kent haar nou niet’ lees ik.


Eh, nou… Ik beken, ik had nog nooit van deze jongedame gehoord. Totaal onvoorbereid, zonder verwachtingen, begin ik haar boek door te bladeren. En ik geef onmiddellijk toe: dit is een reuze leuk boek. Niet dat ik meteen ieder kind zou aanraden om hiermee aan de slag te gaan in de keuken van hun ouders, maar ik begrijp zeker dat die wens er is.
Er staan namelijk hele leuke dingen in, en alles kan je zelf doen. En soms eten. Want die watermeloenpizza waarmee het boek opent, die zou ik ook wel lusten!


In het boek staan bijzondere gerechtjes – hm, ijsjes zonder ijs??? – en tips om er leuk uit te zien. Hoe je je nagels omtovert in meloenen, of je haren kunt uitborstelen zonder pijn vanwege al die klitten.
Er zijn ideeën om leuke dingen te maken voor de feestdagen, kerstballen of een Sinterklaassurprise.
Het leuke hiervan is ook dat je met deze ideeën zelf weer andere dingen kunt bedenken.


Dan is er een hoofdstuk waarin allerlei ‘slijm’recepten staan. Mega XXL-olieslijm? Aquariumslijm?
Nou, als je wilt weten wat dat is en ook nog hoe je het moet maken, zul je Bibi’s boek moeten lezen. Waarschijnlijk kun je het een en ander ook vinden op Youtube. Tenslotte is zij Nederlands meest bekende You-tuber.


In het boek beantwoordt ze ook vragen over zichzelf, vertelt over haar dromen, en ze geeft ‘lifehacks’. O jee, wat zijn dat nou weer? Het blijken tips om kleine ongemakken te verhelpen: wat doe je als de rits van je jas niet meer soepel werkt? Hoe kan je het best in slaap komen? Hoe houd je al die sleutels aan je sleutelbos uit elkaar? Er is een hoofdstuk waarin Bibi challenges aangaat met haar twee broers. Als je niet weet wat je op een regenachtige dag of op een feestje moet doen is dat heel handig.


Het moge al duidelijk zijn: deze lezer heeft heel wat geleerd over het moderne You-tuben en het blijkt heel leuk, deze Do It Yourself-filmpjes te bekijken. Maar sommige dingen vragen toch wel om bijzondere ingrediënten. Of weet de jeugd van tegenwoordig wat guargom of psylliumvezels zijn, en weten ze ook waar ze dat moeten kopen? Ik hoor het graag…


Het boek zelf is een kleurrijk geheel, met een vrolijke uitstraling, al ligt dat vooral aan Bibi zelf, die haar ideeën enthousiast aanprijst. Terecht, want het merendeel is erg goed gevonden en kan een heel leuk resultaat opleveren.


Bibi is 10 jaar en al twee jaar YouTuber. Ze plaatst meestal filmpjes over knutselen, bakken, challenges en slijm. In 2017 won ze de felbegeerde VEED-Award voor Beste Nieuwkomer. Inmiddels heeft ze ruim 300.000 abonnees op YouTube. Bibi woont met haar ouders en twee broers in Zwolle.


ISBN 9789048845903 | Hardcover | 28 pagina's | Uitgeverij Moon | september 2018 | Leeftijd vanaf 6 jaar

© Marjo, 12 september 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER