Non-fictie jeugd

Eva Hauck en Claudia Huboi

Kosteloze knutsels met textiel


Het boek 'Kosteloze knutsels voor kinderen' vond ik een schot in de roos. Met heel weinig en goedkope materialen werden de prachtigste dingen gemaakt. Bijvoorbeeld heel leuke dingen van bladeren van de bomen of gekke poppetjes. Je kon werken met klei, inkt, papier, karton, potloden, takjes. Je kon het zo gek niet bedenken of het stond er wel in.


Nu is er dit boek 'Kosteloze knutsels met textiel' en opnieuw staat er heel veel in wat je met heel weinig of geen kosten kunt maken. Deze keer wordt er 'alleen' met textiel gewerkt. Nu kun je bij textiel denken aan lapjes stof en daarmee wat maken. Maar wat in dit boek staat is meer dan met lapjes stof werken. Ik was verbaasd dat zoveel materialen kennelijk onder textiel vielen. Maar Wikipedia wist me te vertellen dat je eendimentionale textiel hebt, zoals garen en touw. En tweedimentionale textiel zoals geweven, gebreid, gevlochten of geknoopt textiel. Textiel wordt ook gebruikt als rubberversterking in fiets- en autobanden.
Waarschijnlijk is daarom ook gebruik gemaakt van fietsbanden voor een enorm fraai handtasje. Ook zijn de banden gevlochten gebruikt als zitting voor een krukje en om sieraden te maken zoals de vrolijke indianenketting die gemaakt is van heel dunne gevlochten 'fietsbandveters' met enkele kralen.
Maar ook papierkoord of raffia (dunne repen blad van de rafiapalm) is een dankbaar materiaal. Vlinders, armbanden, houders voor windlichten... er wordt van alles van gemaakt.
Wat ik erg verrassend vond is dat er gebruik is gemaakt van vaat- en huishouddoekjes. Iedereen kent ze wel, voor een paar centen koop je roze, blauwe of gele doekjes en tegenwoordig zijn er zelf doekjes met een patroontje. Het is heerlijk materiaal want het rafelt niet en je kunt er leuke vormen van knippen en die op elkaar plakken. In het boek zijn er fabeldieren van geknipt.
Ook al hebben de vaatdoekjes een stevige constructie, vilt is toch iets dichter qua structuur. Hiermee is ook veel gemaakt zoals een memoryspel, verrassingspakketjes, een kwartetspel of een wandkleed.
Natuurlijk wordt er ook gebreid en gehaakt, aan de hand van foto's en tekeningen worden de steken uitgelegd maar ook hoe je figuurtjes in kunt breien. De haakpatronen vind ik op de tekening moeilijk te begrijpen, gelukkig staat er ook een beschrijving in tekst bij die wel heel duidelijk is.


En dan heb je natuurlijk het textiel in de vorm van lapjes stof. In het boek wordt getoond welke effecten je kunt bereiken door draden uit het lapje te trekken. Hoe je een lap stof kunt bedrukken of verven. Bijzonder en erg leuk vind ik het gebruik van keukenkruiden als verfmateriaal.
Er worden poppen gemaakt van allerlei stofjes, gekke beesten, hele dorpen en een heleboel andere dingen. Persoonlijk vind ik bij het stofborduren (stramien) de Hoge gebouwen prachtig geworden. De poppen van stof zijn leuk alleen de afwerking is vreselijk. Dat is ook het enige wat me soms stoort, de afwerking...  Alle werkstukken die getoond worden zijn gemaakt door kinderen en daardoor zie je het door de vingers maar mijn vroegere handwerkjuf zou enkele dingen zeker niet accepteren en zeggen dat ik het opnieuw moest maken. Toentertijd vond ik dat niet leuk, nu ben ik blij dat ze zo was, juist de afwerking maakt vaak dat iets mooi is of een broddelwerkje.
Het verschil in getoonde werkstukken is groot, het ene ziet er  bijna professioneel uit en het ander is duidelijk een handwerkje van een kind.
Het eerste boek sprak me meer aan doordat de gebruikte materialen gevarieerder waren. Maar evengoed is dit opnieuw een erg inspirerend boek, het zorgt er voor dat je veel ideeën opdoet en dat je gelijk aan de slag kunt zonder allemaal heel dure materialen te moeten aanschaffen en het laatste is en blijft het grote pluspunt van dit en het voorgaande boek.


ISBN 9789043914420 Paperback 240 pagina's Fontein/Tirion creatief oktober 2011
Vertaald door Marion Steur Leeftijd 5-13 jaar.

© Dettie, 2 november 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Kosteloze knutsels voor kinderen
zien vinden maken


In dit boek zie je allerlei dingen die je kunt maken voor niets of voor heel weinig geld.
Het boek is ingedeeld in zes categorieën, te weten, werken met... papier, kleur, vormen, stof, draden, de natuur.


Werken met papier

In deze categorie zie je wat je allemaal met papier kunt doen en dat is veel meer dan je denkt. Het begint met knippen van papier.
Er staat een knikkerdoolhof in, gemaakt van een schoenendoos en geknipte stroken karton. Het ziet er prachtig en spannend uit. Het enige wat je nodig hebt zijn een schaar, karton, een schoenendoos en een knikker. Meer niet. Of je kunt bijv. een schilderij (collage) maken van plaatjes die je uitknipt hebt uit tijdschriften. Er staat een erg leuke collage van Johannes (12 jaar) in het boek, getiteld 'Aan tafel'.
Je kunt papier ook scheuren en krullen of gaatjes er in maken (perforeren) of mooie figuurtjes maken in reliëf maar je kunt papier ook kreukelen wat ook heel mooie resultaten geeft. Heel leuk is natuurlijk vouwen van papier, je kunt kaarten maken, maar ook doosjes of gekke dieren of marsmannetjes van snoeppapiertjes! In het boek staat zelfs hoe oudere kinderen vrij makkelijk zelf papier kunnen maken.


Werken met kleur

Het kopje meldt het al. In deze categorie draait alles om kleur. Eerst wordt verteld welke basiskleuren er zijn en hoe je daarmee andere kleuren kunt maken. Verder kun je uitproberen welke kleuren bij elkaar passen, wat voor materialen er zijn en wat je er allemaal mee kunt doen.
Heel leuk is de tekening van vetkrijt waarin door het weghalen van het krijt met een spits voorwerp een mooie tekening gemaakt is.
Natuurlijk komen de kleurpotloden, water- en plakkaatverf, viltstiften en pen en inkt ook aan bod. Maar ook werken met mooi gekleurd papier of met stempels.


Werken met vormen
In dit hoofdstuk zie je allerlei leuke dingen om zelf te maken van klei, papier-maché, gips, zoutdeeg en natuurklei.
Je ziet heel kleurige armbanden maar ook een heel leuke kip en mooie naambordjes, maskers en nog veel meer. Alles ziet er even leuk uit. Je wilt gelijk beginnen...


Weken met stof

Ook alweer zo'n leuk hoofdstuk. Je ziet en leest wat je allemaal met lapjes kunt doen. Ook kun je dingen van vilt maken zoals bijvoorbeeld je eigen portemonnee maar je kunt ook zelf mooie dingen op lapjes of een t-shirt of wat anders schilderen of stempelen met textielverf. Ook leer je wat batikken is (heel mooi) en hoe je heel makkelijk een mooie vis of een wandkleed of handpoppen enz. kunt maken. En voor alles heb je maar heel weinig spullen nodig. Je bent dus niet heel veel geld kwijt aan het kopen van allerlei materialen. 


Werken met draden

Wie kent het niet... het spijkerschilderij. Allemaal spijkertjes op een plankje timmeren en dan draadjes van de ene spijker naar de tegenoverliggend spijker spannen. Dan ontstaan de mooiste patronen. Ook breien en haken doe je natuurlijk met draden maar in dit boek staat nog veel meer...
Echt een verrassing. Je kunt ook draden op stof plakken en daarmee heel mooie schilderijen maken. Je kunt heel leuke popjes maken van draden, je kunt weven (met o.a. kralen) en wat heel leuk is van plastic zakken iets maken. Maar je kunt ook heel mooie sierraden van heel dun draad, stoelkussen van stofdraden of  tassen maken... en dat allemaal van draden!

Werken met de natuur
In deze categorie zie je dingen die gemaakt zijn van takken, blaadjes, pitten van vruchten en stenen.
Daar kun je namelijk heel veel mee doen, van schilderen tot uitsnijden, tot gladschuren, tot plakken en rijgen. Het ziet er echt heel mooi uit.

Nadat je het boek hebt doorgekeken weet je vast wel wat je wilt gaan maken. Die mooie tas, of dat leuke draadpopje, of die armband van klei of die letters voor een ABC of dat grappige kleed, of iets voor op je t-shirt, of, of... er staat zoveel in het boek, het wordt nog moeilijk om te kiezen wat je als eerste gaat maken. Het is echt een erg leuk boek waar voor elk wat wils in staat.
De uitleg bij de werkstukken is kort maar ik heb enkele dingen uitgeprobeerd en wat beschreven wordt is duidelijk genoeg. De afbeeldingen zeggen vaak al genoeg. Veel materialen zullen jullie al wel in huis hebben en anders kun je in de winkel voor een paar euro's materialen kopen. Alle 77 werkstukken die in dit boek staan, zijn door kinderen zelf gemaakt en het resultaat is prachtig. Je hoeft natuurlijk niet alles precies zo na te maken (mag wel) maar door dit boek krijg je wel heel veel ideeën wat je allemaal kunt doen met allerlei dingen die je al in huis hebt.
Veel plezier met dit boek en knutsel ze!


ISBN 978-90-4391-361-4 Paperback met flappen, 240 pagina's, Uitgeverij Tirion oktober 2010
Leeftijd vanaf 3 tot ca 12 jaar, bij sommige (3 à 4) dingen, zoals papier maken, is het prettig als er toezicht is vanwege het gebruik van een mixer of andere elektrische apparatuur. Maar  het merendeel kan zelfstandig gemaakt worden.

© Dettie, 29 december 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER