Non-fictie jeugd

Brit van Marsenille

Britt bij de bijen
Vlieg mee door de bijzondere wereld van de honingbij
Brit van Marsenille


Wie denkt dat hij alles al weet over het leven van een honingbij zou nog wel eens verrast kunnen worden door dit boek. Britt, de schrijfster, is zelf imker en weet er echt alles van. En ze wil haar kennis graag delen.
Daarom heeft ze dit prachtige boek gemaakt, en het is echt zo: je gaat die beestjes heel anders bekijken!


Bijen blijken namelijk hele mooie dieren te zijn, met een donzig - aaibaar! - lijf, en sprekende ogen. Facetogen, en omdat het een boek is dat bedoeld is voor kinderen wordt hier meteen uitgelegd wat dat zijn: 6000 kleine mini-oogjes bij elkaar.
Een honingbij heeft vier vleugels, zes poten, antennes om te ruiken en proeven en een slurfje om nectar mee op te zuigen. Waarom ze dat doen wordt natuurlijk uitgebreid uitgelegd.
Minder bekend is dat het hart van een bij in het kontje zit! En dat ze een honingmaag hebben.
En ja, ze hebben ook een angel. En ja, ze steken daarmee. Maar ze gaan dood als ze steken in tegenstelling tot wespen, die kunnen blijven steken. En die zoeken de nabijheid van de mens op omdat zij van zoetigheid houden en vleeseters (vlees op je boterham)!
Een bij zal alleen steken als ze zich bedreigd voelt. Die wil alleen maar nectar en stuifmeel.


Uitgebreid wordt er op ingegaan wat nectar is, wat een bij precies doet als ze van bloem tot bloem vliegt, en hoe nuttig ze daarom is. En dan komen we bij het knelpunt: het gaat helemaal niet goed met de bij. Haar leefgebied wordt bedreigd: er is steeds minder natuur en meer bebouwing. Insecten- en onkruidverdelgers, pesticiden, vergiftigen het weinig dat er nog is.


En als je dan weet dat er zonder de bijen niet alleen minder honing is, maar dat ook onze mooie bloemen en planten, fruitbomen en groentes op de akkers niet meer bestoven worden, en dus geen vrucht dragen, dan schrik je hopelijk zo erg dat je gaat doen wat Britt vraagt:
Zorg er voor dat bijen genoeg lekkers vinden in de natuur!


Dit is het belangrijkste uit dit boek, maar er is nog meer: Britt van Marsenille vertelt over de geschiedenis van de bij. Leuke feitjes: de oude Grieken maakten energiedrankjes. Juist, van honing! En ze zegt: overal komen bijen voor, als er maar planten leven. Op Antarctica ook?
Hier valt de humor op die overal in het boek gebruikt wordt: je ziet een bij met een winterjas aan…


Er valt nog zoveel meer te vertellen over het leven van een bij, over de koningin en haar werksters, over hoe ze duidelijk maken aan elkaar waar lekkere nectar te vinden is. Lees zelf maar in dit hele mooie boek, waarin Katrien Vanderlinden zich ook uitgeleefd heeft in haar fraaie illustraties.
Een boek om naar te kijken, met een uitklappagina, en natuurlijk om de nuttige, maar ook leuke informatie te lezen. Moeilijke woorden worden duidelijk uitgelegd, en de tekeningen verduidelijken ook prima wat verteld wordt.


Britt Van Marsenille (1980) is een Belgische radio- en televisiepresentatrice en imker.
Katrien Vanderlinden is regisseur en art director bij onder andere Studio Brussel en Canvas.


ISBN 9789463962421| hardcover | 72 pagina's | Uitgeverij Horizon | april 2021
Afmeting: 22,8 x 22,7 x 1,4 cm | Leeftijd vanaf 6 jaar.

© Marjo, 28 april 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER