Non-fictie jeugd

Quentin Blake

Tekenboek
Voor veelbelovende kunstenaars
Quentin Blake en John Cassidy


Bijna iedereen kent de tekeningen van Quentin Blake, hij is de illustrator van de boeken van Roald Dahl. Wie kent Mathilda of de GVR (Grote Vriendelijke Reus) niet of de leuke tekeningen bij Sjakie en de Chocoladefabriek! Allemaal gemaakt door Quentin Blake. Je verzucht af en toe kon ik dat ook maar, zo leuk en grappig en goed tekenen.
Dat kun je vanaf nu leren dankzij dit boek. Want wat maakt de tekeningen van Quentin Blake nu zo bijzonder? Niet dat hij keurig als een foto iets uitbeeldt, juist niet.  Met een paar lijntjes tekent hij een gekke draak of een jongen of meisje. Het gaat er niet om dat je iets mooi tekent, zeggen ze in dit boek, maar dit boek heeft een ander doel en dat is...


Ervoor zorgen dat hij in het wezen van je onderwerp kunt kruipen door er recht op af te gaan. We zijn niet zozeer geïnteresseerd in de buitenkant van iets, als wel in het iets zelf.[...]
Je kunt wekenlang aan een prachtig schilderij van een konijn werken, nauwkeurig tot in de kleinste details, en nog steeds de echte konijn-heid niet te pakken hebben. Vervolgens maak je tusssen de bedrijven door een garppig schetsje - en plotseling staat de ziel van de langoor op het papier.


Dit klinkt misschien moeilijk maar wat er daarna in het boek volgt is dat juist helemaal niet. Eerst wordt nog verteld dat je het beste een aquarelpotlood kunt gebruiken en dan ga je aan de slag, IN het boek!
Het begint al heel leuk.
Je ziet een podium met daarop drie prijswinnaars van de Eerste Internationale Harigste Man-verkiezing. Op plaats twee en drie zie je heel harige mannen getekend, met heel grote baarden en snorren. Van de winnaar zie je alleen zijn benen, jij mag de rest tekenen in het boek.
Ergens anders moet je rook tekenen. De tekeningen zijn er al, je ziet een mannetje iets uit de oven halen wat warm is en je moet de rook tekenen dat van het eten af komt. Je ziet daarnaast een heel boze man en daarbij moet je de rook tekenen die uit zijn oren komt. Recht daarvan een mannetje die pijp rookt en de rook die uit de pijp komt moet je tekenen of de rook die uit een auto komt, of een stoomtrein.
Heel grappig is de pagina met allerlei soorten mensen, dikke, dunne, lange, korte mensen. Ook de pagina waar je regenwolken en paraplu's moet tekenen is leuk. De figuurtjes zijn al getekend maar jij moet de paraplus erbij tekenen.
Je kunt dingen tekenen die vlak voor je neus liggen, of dingen waar je aan moet denken... En hoe teken je een lange weg? en schaduw?
Het is allemaal te zien in het boek en je kunt steeds gelijk aan de slag want  je hebt alleen een pen of potlood nodig en geen papier, je tekent alles gewoon in het boek.


Het zijn vooral de voorbeeldtekeningen met de korte tekstjes erbij die het boek zo leuk maken. Bovendien lijkt het boek op een echte tekenmap. Aan de buitenkant zit mooi rood elastiek om het boek dicht te houden. Een erg leuk cadeau voor kinderen die graag tekenen of op een vrolijke manier tekenen willen leren.


ISBN 9789026172120 Hardcover  103 pagina's | Uitgeverij De Fontein | februari 2011
Vertaald door: Marce Noordenbos vanaf ca 10 jaar

© Dettie, 1 maart 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER