Non-fictie jeugd

Clover Robin

Natuurorigami
Met 50 velletjes origamipapier
Clover Robin


Origami is de uit Japan afkomstige kunst van het vouwen van papier (折り紙, Japans: 'ori', vouwen, en 'kami', papier).
(Bron: Wikipedia)


Deze bijzondere vouwkunst gaan we leren dankzij dit boek dat gelijk praktisch begint met enkele aanwijzingen en tips voor als je aan de slag gaat. Op dezelfde pagina wordt het vouwen van het papier uitgelegd dat met symbolen en lijnen wordt uitgebeeld.


Ook blijkt dat de te vouwen dieren of andere natuurfiguren ingedeeld zijn in moeilijkheidsniveau's, namelijk; makkelijk, gemiddeld en lastig. Dit wordt aangegeven met respectievelijk één, twee of drie stippen. En dan... kunnen we gelijk aan de slag! In het boek zitten namelijk 50 velletjes prachtig bedrukt origamipapier in verschillende mooie kleuren en patronen. Het papier is aan een kant vastgelijmd maar je kunt het makkelijk lostrekken zonder dat het kapot scheurt.

We beginnen met een schelp, moeilijkheidsniveau 1.
Op de ene pagina zien we, zoals bij elk te maken figuur, een erg mooie bladvullende illustratie en op de tegenoverliggende bladzijde staat een fragment van een gedichtje, zoals bij de schelp:


Zeeschelp, Zeeschelp.
Laat je lied tot mij komen!
Een lied van zeelui en van schepen
en papegaaien en tropische bomen.
- Amy Lowell

En daaronder volgen de vouwinstructies voor de schelp. Die heb ik gelijk uitgeprobeerd natuurlijk.
Het is even wennen maar als je aandachtig de korte maar heldere aanwijzingen leest en de stap voor stap tekeningen goed bekijkt dan is het prima te doen. Mijn schelp is tenminste een fraai exemplaar geworden. Op hetzelfde moeilijkheidsniveau kunnen we ook een uilenkopje en een boomblad maken. Bij allebei staat eveneens een fragment uit een gedichtje.

Vervolgens schakelen we over naar niveau twee, waar we kunnen kiezen uit het maken van een mooie voorn (vis), een oranjerode vos, een zachtpaarse bloem, een mot en tenslotte een muis. - Bij al deze figuren staan overigens steeds prachtige illustraties. -
Het was nog moeilijk kiezen welke ik zou gaan maken, want allemaal zijn ze erg leuk, het werd toch de mot, die zag  er zo lekker vrolijk uit en het gedichtje erbij was ook prima. 


Doe nooit iets pijn wat leeft:
geen lieveheersbeestje of vlinder
of mot die op stoffige vleugels zweeft.
- Christina Rossetti


Ook deze mot was goed te maken. Hooguit leverde de laatste stap even een paar vraagtekens op, maar na even puzzelen kwam ik er toch uit.

Op naar moeilijkheidsgraad drie en dan wordt het helemáál lastig om te kiezen want hoe moeilijker het vouwwerk is hoe leuker de figuurtjes worden... Zal ik die leuke eekhoorn, de mooie zwaluw, de haas met zijn grote oren, die vrolijke eend of die gele slak maken? Het wordt uiteindelijk toch de zwaluw, en daarvoor kies ik het  het bijgevoegde papier dat bedrukt is met... kleine zwaluwtjes! En ook deze figuur lukt redelijk snel. Als je eenmaal goed door hebt wat de verschillende aangegeven lijnen en symbooltjes betekenen dan gaat het vrij vlot.

En nu... ben ik een mooie mot/vlinder, schelp en zwaluw rijker maar ook een aantal erg mooie prenten. Zij vragen er bijna om om uit het boek te mogen en aan de muur te hangen.  De kleuren, de sfeer, de afbeelding zelf, ze zijn allemaal erg, erg, erg mooi.
Kortom, dit boek is gewoon een groot succes.


Rest mij nog wel een waarschuwing! Zorg dat je veel tijd hebt als je aan dit boek begint want als je eenmaal begint te vouwen  is het moeilijk om weer te stoppen.  Dus... deur op slot, telefoon en computer uit en origamiën maar!


ISBN 9789047710158 | Paperback | 32 pagina's met 50 vel origamipapier | Lemniscaat | mei 2018
Afmeting 25 x 24,9 x 1,1 cm | Leeftijd tot 12 jaar (maar ook volwassenen vinden het leuk)

© Dettie, 10 augustus 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER