Het boek van wonderlijke wezens die werkelijk bestaan
Tjerk Noordraven
Het is erg lastig om een boek als dit te beschrijven. Het is een verzameling van zo’n 150 wonderlijke wezens: mythische wezens die je als lezer kunt tegenkomen in boeken als bijvoorbeeld Harry Potter, maar er zijn door de eeuwen heen zoveel voorbeelden van verhalen waar wonderlijke wezens in voorkomen. Neem de oude legenden over de Witte Wieven, overigens het enige ‘wonderlijke wezen’ dat in Nederland gezien kan worden.
Als je in het voorwoord leest dat Tjerk Noordraven dit boek gevonden heeft in een stoffige kelder, en dat de oorspronkelijke tekst een middeleeuwse versie van het Roemeens is, dan weet je hoe oud de beschreven wezens zijn.
Natuurlijk is dit voorwoord een deel van de mythe die Noordraven zelf met dit boek schept, want hij zegt dat hij toen hij het boek zag gefascineerd was door de plaatjes. Maar het is wel zeker dat Madeleine Kuijper die de credits krijgt voor de illustraties in het boek, zo lang geleden niet in levende lijve in Roemenië was. (http://www.madeleinekuijper.nl)
Maar omdat de wezens vaak al vermeld worden in oude verhalen, kan daar best in staan dat er spoken rondzwerven in een arena, en dat je een weerwolf kunt doden met een zilveren zwaard of speer. Tjerk Noordraven maakt daar dan respectievelijk een pretpark van en een zilveren kogel, en dat is gezien de doelgroep helemaal prima. Het verandert niets aan ‘het wezen van het wezen’.
Er zijn er veel, het boek is 320 pagina’s dik, inclusief voorwoord en inhoudsopgave. Per twee pagina’s een bijzonder wezen, tel maar uit. Het wezen is getekend op de rechter pagina, levensecht, dus dat is nogal eens griezelen geblazen! Ernaast op de linker pagina staat de informatie over het dier.
Waar kun je ze tegenkomen, handig om te weten is dan of ze zich ook laten zien aan de mens, en of ze gevaarlijk zijn.
Gaat het om draken, dan kun je maar beter weg blijven uit Oost-Europa en Centraal-Azië, en met name moet je dan niet gaan wandelen in moerasgebieden en bergen, want daar leven ze. Een draak is 18 meter lang, die zie je wel op tijd, maar helaas: als ze het op jou gemunt hebben: ze kunnen vliegen, en vuur spuwen! Hun klauwen en tanden zijn vlijmscherp. Een draak moet je niet verwarren met een wyvern, long of peluda. Een wyvern heeft twee poten, een draak vier. En de andere twee hebben geen vleugels en leven in het water.
Een draak kennen we allemaal wel, net als een griffioen, een feniks of een cycloop. Maar er zijn er nog veel meer die nauwelijks bekend zijn. En dat komt niet altijd doordat ze zich niet laten zien. Een gashadokuro? Een mngwa? Een mantabungal? Blijf er maar uit de buurt!
Een kraken, ook al eentje die sterk op de verbeelding van schrijvers heeft gewerkt. Het is een gigantische octopus, die gelukkig ver weg leeft in de Noordelijke IJszee. Het beest komt voor in de verhalen over de Pirates of the Caribean. En misschien was het dier dat Homerus beschreef in zijn Odysseus ook wel een kraken.
Er zijn mensen die hun best doen om een eenhoorn te spotten. Dat is een sneeuwwit paard met blauwe ogen en op zijn voorhoofd een spiraalvormige hoorn. Ze leven in India. Nu leven er in Griekenland ook witte paarden, met blauwe ogen en een spiraalvormige hoorn…ook eenhoorns dus? Nee, dat zijn dus alicorns. Hoe zie je dat? Nou, die hebben vleugels, en een eenhoorn kan niet vliegen.
Als je dus in een of ander boek een mythisch wezen tegenkomt, is er dit prachtige naslagwerk waar je meer over zo’n wezen te weten kan komen. Laat ik nu toevallig ergens de chupacabra tegenkomen! Nooit van gehoord…Maar in het boek van Tjerk Noordraven staat precies beschreven wat dat voor beest is.
De wezens worden in alfabetische volgorde vermeld. Er zijn dieren, maar ook spoken en geesten. Mummies en dieren, waarvan je dacht dat het fantasiedieren waren. Als je dit boek er bij pakt weet je wel beter…
Esther Malaparte heeft de mooie omslag met reliëf gemaakt, Madeleine Kuijper heeft, zoals vermeld, de wonderlijke wezens getekend. En met het speurwerk en de tekst van Tjerk Noordraven is dit boek een aanwinst in je boekenkast.
ISBN 9789048845866 | hardcover | 320 pagina’s | Uitgeverij Moon | september 2019
De prachtige illustraties zijn van Madeleine Kuijper | Leeftijd vanaf 11 jaar.
© Marjo, 28 oktober 2019
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER