Coole kikkers
Owen Davey
Alle padden zijn kikkers, maar niet alle kikkers zijn padden... Dit is een van de vele wijsheden die in dit boek te vinden zijn. Mocht je kikkers een beetje eng en glibberig vinden en liever er van weg blijven, na dit boek heb je daar geen last meer van. Die gladde, kwakende springer is eigenlijk heel leuk en er is ook nog eens veel over te vertellen.
Wist jij bijvoorbeeld dat kikkers niet alleen insecten eten maar ook muizen, slakken, wormen, vissen, slangen etc.? En soms duwen ze met hun ogen(!) hun buit naar binnen. 'Hij trekt zijn oogbollen even in zijn bek om zijn prooi tegen zijn tong te drukken'. Die tong is lang en kleverig en... oprolbaar, het is net een soort springveer.
Ook hebben sommige kikkers hun eigen zonnebrandcrème, die zorgt dat ze niet uitdrogen. En wist je dat kikkers vervellen?
'Sommige doen dat dagelijks en andere wekelijks. Hun vel splijt doorgaans op hun buik en rug open, waarna de kikker het met zijn poten verwijdert. De meeste kikkers eten het oude vel op, omdat dit voedingsstoffen bevat.'
Kikkers kunnen zich ook heel goed onzichtbaar maken dankzij hun schutkleuren, de ene kikker lijkt op een blad, de andere op een mosplantje en weer een andere op een vogelpoepje! Sommige kikkers in Centraal- en Zuid-Amerika zijn ook heel giftig, hun gif wordt wel gebruikt om gifpijlen te maken.
In het boek kun je ook lezen dat kikkers een winter- of zomerslaap houden. Ze kunnen zelfs bevriezen, maar zo gauw het warm wordt komen ze weer tot leven! Als dat niet bijzonder is!
Het leuke is ook dat kikkers als kikkervisjes geboren worden ze daarna nog een heleboel keer van uiterlijk veranderen voordat ze een kikker zijn. Natuurlijk staat dat ook allemaal aangegeven in dit boek. Maar ook het eieren leggen zelf en hoe die bewaard worden is bij sommige kikkers heel bijzonder. Grijze Afrikaanse boomkikkers komen bijvoorbeeld in groepen van wel 30 kikkers bij elkaar om vocht door hun eieren te kloppen. Zo ontstaat er schuim dat uithardt en de eieren beschermt.
We zien ook allerlei soorten kikkers zoals de Indiaase paarse kikker, of kikkers uit Madagaskar die prachtige ogen hebben en er zijn zelfs kikkers die stekels kunnen opzetten! Maar het meest bijzondere zijn de enorme goliathkikker die 32 cm lang kan worden en wel 3 kilo kan wegen of juist de ieniemienie kikker die nog geen centimeter lang is. Je ziet een aantal kikkers ook op ware grootte afgebeeld met hun namen erbij natuurlijk.
Als laatste zijn er nog enkele tips voor het geval je zelf kikkers wil houden.
Alle kikkers zijn prachtig, in een moderne vorm naar de natuur getekend door Owen Davey. Hij heeft alles tot in detail weergegeven, waardoor je helemaal goed kunt zien hoe de poten van een kikker zijn, of zijn ogen, of hoe hij verandert van kikkervisje tot kikker enz..
Fantastisch boek voor iedereen die meer wil weten over kikkers. Maar ook een heel fijn boek om erbij te hebben als je een spreekbeurt over kikkers wilt houden...
ISBN 9789059569522 | hardcover | 38 pagina's | Uitgeverij Fontaine | november 2019
Afmeting 29,5 x 23,5 cm | Vertaald door Mariëlle Steinpatz | leeftijd 9+
© Dettie, 9 december 2019
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Pop-up dinosaurussen
15 ongelooflijke pop-ups
pop-ups: David Hawcock
afbeeldingen: Owen Davey
Je kan nooit te vroeg beginnen met je liefde voor dinosaurussen en dit boek vormt een mooie start. Je maakt kennis met 15 dino's die er heel bijzonder uitzien. Je kunt ze zelfs in '3 D' bekijken want van elke Dino is een pop-up gemaakt.
Al gelijk als je het boek openslaat zie je een prachtige Ankylosaurus, wat je uitspreekt als an-KIE-loo-sau-rus, lezen we. Het dier heeft prachtige schubben en een lange staart met aan het uiteinde een plat gedeelte, als een tafeltennisbatje. Zijn kop is wel een beetje klein maar dat is bij bijna alle dino's het geval.
Op de volgende twee bladzijdes zien we de Brachiosaurus (BRAgie-oo-sau-rus) die zo'n lange nek heeft dat hij ver boven het boek uitsteekt, wat zou hij zien in de verte?
De Coelophysis (See-LOO-fie-sis) zijn prachtig! Het zijn heel mooie, slanke dieren met een lange nek, die ze voor zich uit houden, ze steken hun nek dus niet als een giraf naar boven. Ze hebben ook een lange gestreepte staart. Op de afbeelding zijn ze lekker met een stelletje aan de wandel. Ze zien er bijna lief uit.
Als we dan de bladzijden omslaan is het gedaan met de liefheid, we kijken regelrecht in de bek met scherpe tanden van de Tyrannosaurus (tie-RANN-oo-sau-rus) Gauw door naar de volgende pagina...
Daar zien we de Ornithomimus (or-NIEto-MIE-mus) en die is heel leuk! Hij heeft vleugels en een staart van veren, zijn poten lijken op die van een struisvogel en zijn kop en nek lijken op die van een slang! Wel te begrijpen dat de deze Ornithomimus heet wat Ornitho betekent vogel.
En dan komen we een stukje verder bij het gekste dier van het boek, de Oviraptor (OO-vie-RAP-tor) Hij heeft de kop van een papegaai, de poten van een grote kip, de vleugels van een pauw en een lijf als een kalkoen! Hoe gek is dát!
Er zijn dino's die eruit zien als een zwaan, er zijn dino's die lijken op een vis of, met een beetje fantasie, op een buffel, en er is er zelfs een die lijkt op een grote waterschildpad met een heel lange nek!
Alle dino's zijn getekend in een mooie retro-achtige stijl. Op elke twee bladzijden zien we de dino's afgebeeld in pop-up en dat maakt dat je je veel meer voor kunt stellen hoe ze er in het echt uit hebben gezien. Echt super! Bij elke dino staat zijn naam en daaronder zie je hoe je die naam uit moet spreken. Ze zijn weergegeven op hardkartonnen pagina's, wat wel fijn is, zo gaan de dino's niet gauw kapot.
Het boekje is echt superleuk om cadeau te geven, iedereen zal er blij mee zijn als je dit geeft!
(Maar je kunt het natuurlijk ook voor jezelf vragen aan Sinterklaas of de Kerstman)
Zie ook het inkijkexemplaar (helaas zijn de pop-ups niet goed te zien)
ISBN 9789059569676 | Hardcover | 29 pagina's | Uitgeverij Fontaine | augustus 2019
Afmeting 18,5 x 18,3 cm | Vertaald door Trijnie Duut | Leeftijd vanaf 5 jaar
© Dettie, 8 november 2019
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Pop-up dinosaurussen
15 ongelooflijke pop-ups
pop-ups: David Hawcock
afbeeldingen: Owen Davey
Er springt een dinosauriër in je gezicht! Dat gebeurt niet vaak dat je direct als het boek opengaat geconfronteerd wordt met de inhoud. En dan een inhoud als deze! Dit boek wordt terecht een pop-upboek genoemd! Het is ook eigenlijk niet veel meer. Er wordt geen informatie gegeven over de dieren. Waar ze van leefden of waar ze gevonden zijn, dat moet je in andere boeken opzoeken. Maar natuurlijk is een pop-up alleen toch ook een bron van informatie. Je ziet immers wel hoe men denkt dat dinosauriërs er uit hebben gezien.
Laten we met de eerste beginnen: de ankylosaurus. Het dier heeft stekels, en een lange staart waar je aan het einde een verdikking ziet. Daar zal hij wel flinke klappen mee uitgedeeld hebben! Hij lijkt niet zo groot, maar dat weet je dus niet. De makers van het boek hebben het dier een bruingele kleur gegeven, en dat zou maar zijn kleur geweest kunnen zijn. Waarom niet?
Wat wel opvalt is de naam. Die staat in grote letters op de pagina, met daaronder in lettergrepen hoe je het uit moet spreken. ‘An-kie-loo-sau-rus’ staat er.
Dat is wel handig, want iedereen zou de naam van bijvoorbeeld de Coelophysis anders uit kunnen spreken. Nu weet je dat het ‘see-loo-fie-sis’ is. Dat is overigens een heel andere soort dino. Hij heeft flinke achterpoten, maar daarentegen korte voorpootjes. Een lange staart en een lange nek. Het dier ziet er erg snel uit. En die bek, nou, ik denk dat je er maar beter bij uit de buurt kunt blijven, ziet er vervaarlijk uit!
Net als bij de tyrannosaurus! De meeste fans van dino’s kennen deze soort wel, en weten hoe gevaarlijk die er uit ziet. Enorme grote scherpe tanden! Zoals alle andere dinosauriërs die in dit boek staan springt hij je zo in het gezicht!
De pop-ups zijn prachtig gemaakt! Mijn favoriet is de oviraptor (‘OO-vie-rap-tor’). Eigenlijk zie je niet zo goed hoe die er uit zag. Alleen de grote voorpoten en de vleugels vallen op. Het zal een voorouder van de vogels geweest zijn?
Er is er ook een die misschien de voorvader van de vis was: de Ichtyosaurus (Íg-tie-oo-sau-rus’), die ziet er uit als een heel gevaarlijke haai.
Vijftien dinosauriërs staan in dit boek, dat is maar een fractie van de 1100 die archeologen in de loop der jaren gevonden hebben. Het zijn wel de meest aansprekende, de meest bekende dieren.
De Brit David Hawcock heeft al vele pop-upboeken op zijn naam. Kijk hier maar eens: https://hawcockbooks.co.uk/
Owen Davey is illustrator voor The New York Times. (https://owendavey.bigcartel.com)
ISBN 9789059569676 | Hardcover | 29 pagina's | Uitgeverij Fontaine | augustus 2019
Vertaald door Trijnie Duut | Leeftijd vanaf 5 jaar
© Marjo, 7 november 2019
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER