Non-fictie jeugd

Annemarie van Haeringen

http://www.annemarievanhaeringen.nl

Annemarie van Haeringen - jeugd 6-9 jaar

 

De parkiet, de zeemeermin en de slak
Annemarie van Haeringen


Monsieur Matisse is schilder.
Een schilder met de zon in zijn buik.
Iedereen wordt vrolijk van zijn kleuren.


In dit boek zien we op de afbeeldingen de beroemde kunstschilder Matisse aan het werk in zijn atelier, het plezier dat hij in zijn werk heeft, spat van de afbeeldingen af. Hij leeft voor kleur, felle, pure kleuren. Maar dan wordt hij ziek. We zien hem even later in een steriel wit ziekenhuisbed liggen en dat kan natuurlijk niet, een man die zo gek op kleur is, kan niet in zo'n kleurloze ruimte herstellen, als hij het al niet was dan zou hij van al dat gebrek aan kleur juist ziek worden!
Matisse kan het niet laten, kleur moet er zijn! We zien Matisse eerst zijn lakens vol schilderen maar dat werkt niet echt lekker, ook een poging het plafond met een stok aan een lange kwast te beschilderen is niet zo'n succes. Maar dan komt zijn assistente met een papieren broodjeszak vol croissants en die zak wordt zijn redding. Hij knipt er een mooie, kleurige zwaluw uit en dat zet hem aan tot veel meer knipwerk.


Eenmaal thuis blijft hij, al liggend in zijn bed, vormen knippen

"Hij knipt en knipt en knipt. Alle mooie herinneringen aan zijn reizen; aan de planten, de bloemen, de algen en wieren, de sponzen, de vogels en de vrouwen. Zelfs 's nachts gaat hij door [...]

Onder zijn handen ontstaan de prachtigste zwierige vormen en later als hij zich in een rolstoel kan voortbewegen geeft hij aanwijzingen aan zijn assistente. We zien haar op een enorme ladder staan die tegen de witte huiskamermuur opgesteld is. Zij prikt alle uitgeknipte vormen, volgens aanwijzingen van Monsieur Matisse aan de muur, de hele kamer vrolijk op door al die prachtige, heldere kleuren. "Ik beeldhouw direct in kleur! Hier heb ik mijn hele leven naar gezocht!" roept hij blij. Maar er is één knipsel teveel, die moet weg...


In dit boek voor jongeren vanaf 5 jaar wordt op een bijzonder toegankelijke manier het ontstaan van het beroemde schilderij De parkiet en de zeemeermin (La peruche et la sirène) van Matisse getoond. De heldere en duidelijke afbeeldingen laten eveneens de bijzondere werkwijze van de schilder (en zijn assistente) zien. Het is bijna onvoorstelbaar dat dit vrolijke, bijzondere schilderij uit knipsels bestaat. Het is gemaakt in 1952-1953 maar doet nog heel modern aan. Je krijgt zin om zelf te beginnen. Maar het allerleukste is natuurlijk dat kinderen op zo'n leuke, speelse manier kennis maken met kunst en de kunstenaar Matisse!


Annemarie van Haeringen
  bewonderde als kind al het werk van Matisse. Door hem geïnspireerde knipsels komen regelmatig terug in haar boeken. Annemarie verdiepte zich voor dit verhaal in de vormen, kleuren en materialen van Matisse. Een zoektocht die resulteert in dit magische prentenboek over grenzeloze creativiteit.


Dit boek is verschenen naar aanleiding van de Matisse tentoonstelling De oase van Matisse welke van 27 maart - 16 augustus 2015 gehouden werd in het Stedelijk Museum Amsterdam.
Zie ook het ontstaan van het boek in het filmpje van het Stedelijk Museum


ISBN 9789025868536 Hardcover 26 pagina's Uitgeverij Leopold maart 2015
Leeftijd 5+

© Dettie, 13 augustus 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER