Non-fictie jeugd

Tom Schamp

http://www.tomschamp.com

 

Het grootste en leukste beeldwoordenboek ter wereld
Encyclopedia Otto-biografica
Tom Schamp


Tom Schamp heeft al meerdere boeken gemaakt met Otto, een kat, als hoofdpersoon. Dat zijn boeken die propvol illustraties staan waarop je Otto en een aantal andere figuurtjes in de grote drukke buitenwereld kunt volgen. De ene keer is Otto in de luchthaven, de andere keer gaat hij naar de stad en wij mogen meekijken wat Otto daar allemaal ziet. In dit boek toont Otto in de vorm van afbeeldingen wat er allemaal in zijn leven en dat van vrienden, kennissen en andere dieren en mensen te zien is.


Op een afbeelding, verspreid over twee bladzijden, zien we bijvoorbeeld alles wat met het woord thuis te maken heeft uitgebeeld. Er zijn allemaal verschillende soorten huizen te zien zoals een boerderij, aparte-mens-gebouwen, een vuurtoren, een kast van een huis - waarbij het huis werkelijk een kast is - én onder andere ook het huis van Otto zelf. De verschillende ruimtes in het huis zelf en wat daarin allemaal aan meubels, planten, boeken en dergelijke worden ook getoond.

Daarna gaan Otto en zijn familie ontbijten. We zien een enorme gedekt tafel met allerlei etenswaren maar daaromheen zien we allerlei dingen die in keukenkastjes kunnen zitten, op het fornuis staan te koken, in de oven of koelkast zitten enz. Je komt ogen tekort.


En zo gaat Otto de tuin in, naar de supermarkt, neemt hij een kijkje boven en onder water, we zien hem bij de openbare werken stilstaan en lopen  met hem mee door de stad bij dag én nacht - Het lijkt wel een gekke droom met al die neonlichten. -
 
We gaan samen met Otto vogels kijken waarbij we ook heel veel vreemde vogels langs zien komen. We maken kennis met Otto's nieuwe klas, we gaan sporten met Otto, mee naar de muziekschool, naar een schildersatelier, we kiezenkleren voor de feestdagen We maken met hem de wisseling van de seizoenen me.  Het leuke is dat we naast Otto en zijn vader en moeder, allerlei andere figuurtje in dit boek kunnen volgen, zoals de tekkel Deroover of Oom Tom Tom de zondagsschilder, of drie vrolijk gekleurde papegaaien of giraf Guy Rafsanjani die van alles op de hoogte is, of... of... of... 


De eerste indruk van het boek als je het openslaat is... wat druk! Maar als je er eenmaal voor gaat zitten en het goed gaat bekijken dan begint het genieten. Er is zo enorm veel op de afbeeldingen te zien. Elke keer ontdek je weer wat nieuws en valt er weer een ander detail op.
De afbeeldingen en zeer korte tekstjes zitten vol kleine grapjes, regelmatig zit je te grinniken als je weer een leuke vondst ontdekt.


Op zijn website schrijft Tom Schamp over dit boek "Het betreft een redelijk onbetrouwbaar, encyclopedisch – en lichtjes otto-biografisch – naslagwerk van maar liefst 64 tot de nok gevulde pagina’s, met vele honderden beelden & beeldjes ter lering en ter vermaak (die samen dan ook nog’s een aardig overzicht vormen van alles waar ik me de afgelopen 10 jaar, zowel privé als beroepsmatig, mee ledig heb gehouden…)
We mogen hopen dat Tom zich nog heel lang ergens mee ledig houdt, want dit kijk-, ontdek- en zoekboek is zeer de moeite waard. Zet het voort!


Zie ook het Inkijkexemplaar


Tom Schamp
volgde toegepaste grafiek en werkt als zelfstandig illustrator. Hij illustreert boeken, tijdschriften, affiches, postzegels, kalenders, cd-hoezen, enz. Zijn werk werd meermaals bekroond met een Boekenpauw.


ISBN 9789401425599 | Hardcover | 64 pagina's | Lannoo | 26 januari 2016
Afmeting:  27,8 x 33,8 cm met goudkleurige rugband | Leeftijd 5+

© Dettie 19 februari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!